• home
 • video
 • pas verschenen

  Leukemans in De Kleedkamer: "Wat is Nuyens waard als vriend?"

  Vanaf 19 maart keert "De Kleedkamer" terug op Canvas. De documentairereeks heeft de voetbalwereld ingeruild voor het wielrennen en belicht 6 boeiende edities van de voorjaarsklassiekers. In deze teaser ziet u hoe de stukgelopen vriendschap tussen Björn Leukemans en Nick Nuyens ter sprake komt.

  De puzzel van "De Kleedkamer"

  "We werken momenteel aan de derde reeks van "De Kleedkamer". Deze keer gaat het over wielrenners", vertelt presentator Ruben Van Gucht. "Vanaf 19 maart brengen we elke maandag op Canvas een aflevering over de klassieker die het weekend voordien gereden is."

  "Er zijn afleveringen over Milaan-Sanremo, Gent-Wevelgem, de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik."

  "Er is telkens één editie die we als kapstok gebruikt hebben. We hebben gezocht naar goeie verhalen en namen, maar voor het groepsgesprek hadden we sowieso nood aan vier Nederlandstaligen."

  "We moesten er ook voor zorgen dat de renners niet in twee afleveringen zaten. Zo komt Roger De Vlaeminck aan bod in de aflevering over Milaan-Sanremo, maar dan moesten we natuurlijk al veel edities van Parijs-Roubaix schrappen. Die puzzel hebben we dus gelegd."

  De Ronde van Vlaanderen: de editie van 2011

  De aflevering daags na de Ronde van Vlaanderen focust op de editie van 2011. "Nick Nuyens won toen in Meerbeke, waar voor het laatst de finish lag. Het is de koers waarin Cancellara oppermachtig was, maar waarin veel renners de spannende finale kleurden. Het is de meest recente documentaire uit het lijstje."

  In die documentaire schuift ook Björn Leukemans aan tafel voor het groepsgesprek, met Tom Boonen, Staf Scheirlinckx en Nick Nuyens als andere praatgasten.

  "Wie De Kleedkamer kent, weet dat we ook praten over wat er na de carrière in het leven gebeurd is. Bij Nuyens en Leukemans is het zo dat ze al jaren niet meer met elkaar gesproken hebben."

  "Er is radiostilte tussen die twee, hoewel ze vroeger elke dag samen trainden. Een beetje zoals Greg Van Avermaet en Oliver Naesen dat nu doen. In de kapel op de Muur van Geraardsbergen kwamen ze een eerste keer samen."

  Leukemans en Nuyens praten weer met elkaar

  Nick Nuyens en Björn Leukemans waren boezemvrienden, maar waar is het fout gegaan? Leukemans in De Kleedkamer: "Als je samen traint, vrienden bent, samen in de finale van een BK komt en een afspraak maakt, dan is dat onder ons. Dan gaan we er samen voor."

  Leukemans verwijst naar het BK van 2010 in Leuven. "Nick kwam naar mij en zei: dat bedrag en de winnaar betaalt. Nog geen 5 minuten later zag ik hem dezelfde afspraak maken met iemand anders. Dat was de druppel."

  Kan de vriendschap nog gered worden? Bij Leukemans volgt een lange stilte. "Ik weet het niet. Wat is Nick waard als vriend voor mij? Ik kan hem niet vertrouwen."

  Nuyens: "Bij mij heeft het er altijd ingezeten. Er is nooit over gepraat geweest. We waren goeie vrienden, dus moet er gepraat kunnen worden. Ik vind niet dat koerssituaties voor een breuk in een vriendschap mogen zorgen."

  Misschien moet het gesprek nog eens gevoerd worden zonder camera's, suggereert Ruben Van Gucht. "Met Tom Boonen als bemiddelaar", knipoogt Leukemans. Waarop Boonen lacht: "Neen neen, kuis jullie stront zelf op."

  Bekijk het fragment uit "De Kleedkamer"

  Heel veel grote namen passeren de revue

  Het nieuwe seizoen van De Kleedkamer begint op 19 maart op Canvas. "We hebben alle grote Belgen en Nederlanders geïnterviewd: De Vlaeminck, Planckaert, Van Hooydonck, Museeuw, Boogerd, Dekker,..."

  "Maar we hebben ook veel grote namen uit de koers bij hun thuis mogen volgen: Argentin, Hincapie, Riis, Bugno, Moser, Vainsteins, Wesemann,... De wielerliefhebber zal er zeker iets aan hebben."