• home
 • video
 • pas verschenen

  Wielerseizoen: 5 transfers, 5 verrassingen en 5 onzichtbare toppers

  Weet waarover je praat bij de start van het wielerseizoen.

  Met de Tour Down Under is de wielerkaravaan weer op gang getrokken. De opvallendste transfers? De neoprofs om naar uit te kijken? En de renners van wie je niet meer wist dat ze nog koersen? Met dit artikel bent u helemaal mee.

  5 toptransfers: van Kittel tot Keukeleire

  In het tussenseizoen draaide de transfermolen op volle toeren. Vooral Marcel Kittel zal bij Quick-Step Floors gemist worden als zegekeizer. De sprintsnelle Duitser behaalde vorig seizoen nog 14 triomfen, een kunstje dat hij dit jaar bij Katjoesja mag proberen over te doen.

  Met Matteo Trentin zag Patrick Lefevere nog meer killerinstinct weglopen. Bij Mitchelton-Scott (het vroegere Orica) krijgt Trentin eindelijk de kans om zijn eigen erelijst in het voorjaar op te vrolijken. Iets wat wel niet zonder slag of stoot zal lukken: tijdens zijn eerste training van 2018 brak hij al een rib.

  Mikel Landa's transfer van Sky naar Movistar heeft alles te maken met een irritante oorwurm. De arme Bask moest in de Tour meer op zijn rempedaal staan dan hem zoet was. In dienst van Froome. En dat inspireerde een Spaanse rapper om de song "Free Landa" te lanceren. Bij Movistar kreeg de Bask alvast een "warm" onthaal van Quintana, die Landa als "een goed hulpje" beschreef.

  In het Belgische kamp zal het even wennen zijn om Jens Keukeleire in een shirt van Lotto-Soudal te zien. Na 8 seizoenen in buitenlandse loondienst miste hij de Belgische kameraadschap binnen een ploeg. Bezorgt "The Keuk" Lotto-Soudal die felbegeerde zege in het voorjaar?

  We begonnen ons lijstje met Marcel Kittel, die naar Katjoesja vertrokken is. Alexander Kristoff maakt de cirkel rond. De Noorse viking kon niet weerstaan aan de oliedollars van UAE Team Emirates en zegt Katjoesja vaarwel. Vindt de Europese kampioen en de zilveren medaille van het WK zijn voorjaarsbenen van weleer terug?

  5 verrassende neoprofs: van Lambrecht tot Sivakov

  Met Bjorg Lambrecht heeft Lotto-Soudal het goudklompje van de Belgische beloften in handen. Worden de grote rondes of de heuvelklassiekers in de toekomst zijn speelterrein? Dat moet de 20-jarige Lambrecht in zijn eerste profseizoenen zelf uitzoeken.

  "De nieuwe Peter Sagan", zo noemen Italiaanse wielerkenners Aleksandr Riaboetsjenko. De Wit-Rus won de Ronde van Lombardije voor beloften en kroonde zich ook tot Europees kampioen. Adelbrieven genoeg om een profcontract te tekenen bij UAE Team Emirates.

  Ook de Nederlanders kunnen zich in de handen wrijven, met Fabio Jakobsen. Lefevere lokte het raspaardje naar de Quick Step-stal, waar de Nederlander op lange termijn een grote rol kan spelen in de klassiekers.

  De Ronde van Vlaanderen, Luik-Bastenaken-Luik, de Giro... Bij de jeugd speelde Pavel Sivakov op alle terreinen mee. Vorig seizoen won de hypergetalenteerde Rus liefst 3 loodzware rittenkoersen op een rij, waarna Team Sky hem het hof maakte met een verleidelijk contract. Ook jonkies Halvorsen, Lawless en Bernal zwichtten voor de Britten.

  "Last but not least": Neilson Powless. Na een dipje in het Amerikaanse wielrennen staat er weer een rij toptalenten te popelen van ongeduld. Lotto-Jumbo kan wel eens het grote lot gewonnen hebben met de 21-jarige Powless, die houdt van Vlaanderen en de Ardennen.

  5 renners van wie je niet wist dat ze nog koersen

  2e in Milaan-Sanremo, 2e in de Ronde van Vlaanderen, 4e in Waregem, 6e in Parijs-Roubaix... Welke renner verzamelde in 2009 deze indrukwekkende lijst ereplaatsen en reed daarna nauwelijks nog een deuk in een pakje boter? Na drank- en knieproblemen wil Heinrich Haussler (33) zich dit jaar weer 100 procent wielrenner voelen bij Bahrain-Merida.

  Waar is de tijd dat Jelle Vanendert (32) victorie kraaide op Plateau de Beille voor Samuel Sanchez en Andy Schleck? 7 jaar (en enkele blessures) later hopen we uit volle borst dat de Lotto-Soudal-renner zich eindelijk nog eens mag uitleven in het klimmersparadijs. Zijn laatste optreden in een grote ronde dateert al van de Giro 2 jaar geleden.

  Moreno Moser kwam in 2012 binnen bij de profs als een kanonbal. Het neefje van Francesco Moser juichte als neoprof in Frankfurt, de Trofeo Laigueglia en de Ronde van Polen. Vorig jaar nestelde Moser zich slechts 10 keer in de top 100 van een koers. Is 2018 het seizoen van de laatste kans bij Astana?

  Terwijl zijn maatje "Purito" Rodriguez geniet van zijn wielerpensioen, blijft Dani Moreno (36) vrij onzichtbaar meedraven in het peloton. De winnaar van de Waalse Pijl 2013 versierde zelfs nog een transfer naar de ploeg van Sep Vanmarcke (Team EF Education First), nadat hij voor de 2e keer in zijn carrière moest vertrekken bij Movistar.

  14 jaar na zijn eindzege in de Giro zal Damiano Cunego (36) eind mei een punt zetten achter zijn carrière, die uiteindelijk veel magerder is uitgevallen dan we halfweg de jaren 2000 hadden kunnen denken. "De Kleine Prins" kon de voorbije 4 jaar slechts 1 keer een feestje vieren: in een Chinese rittenkoers. Arrivederci!