• home
 • video
 • pas verschenen

  UCI-voorzitter: "Froome zal geen speciale behandeling krijgen"

  "Froome is geen renner als een andere"

  De dopingaffaire rond Chris Froome moet volgens UCI-voorzitter David Lappartient voor de start van de Giro zijn uitgeklaard. De Brit testte in september positief op het verboden middel sanbutanol en moet zich nu verantwoorden bij de UCI.

  "Froome is geen renner als een andere", zei David Lappartient in de Zwitserse krant Neue Zürcher Zeitung. "Hij heeft meer geld en kan zo meer experts meebrengen die zich in zijn voordeel zullen uitspreken."

  Chris Froome zal zich nu moeten verantwoorden bij de Internationale Wielerunie. Pas daarna kan de UCI een eventuele schorsing uitspreken voor de laatste winnaar van de Ronde van Frankrijk. Lappartient wil de affaire voor de start van de Giro op 4 mei uitgeklaard zien.

  "We kunnen de positieve test echter niet zomaar van tafel vegen. Het wordt belangrijk om de zaak zo snel mogelijk af te handelen en tegelijk de rechten van de renner te waarborgen."

  Verder gaf Lappartient ook een antwoord op de kritiek van Tony Martin: "Froome zal geen speciale behandeling krijgen. We hebben dat klaar en duidelijk gemaakt aan Tony."

  "Ik hoop dat er momenteel geen motortjes worden gebruikt"

  De voorzitter van de UCI wees daarnaast ook op het feit dat de strijd tegen mechanische doping versterkt zal worden. "We gaan in de toekomst met röntgentechnologie werken."

  "Ik hoop niet dat er momenteel motortjes in fietsen gebruikt worden, maar er zijn veel geruchten en sommigen klinken zeer realistisch. We moeten dan ook ingrijpen."

  "Mocht mechanische doping wijdverspreid zijn, is dat een regelrechte ramp voor onze sport", sloot Lappartient af.