• home
 • video
 • pas verschenen

  Russische atleten worden plots ziek wanneer ze dopingcontroleurs zien aankomen

  De Russische atleten (niet op de foto) wilden niet meer starten.

  Opnieuw een vreemd verhaal uit de Russische sportwereld. Tijdens een atletiekmeeting in Siberië weigerden 36 atleten te starten, toen de Russische dopingcontroleurs kwamen opdagen. De meeste sporters verklaarden dat ze plots ziek waren geworden.

  Ook goede steepleloopster wou niet meer starten

  De feiten speelden zich afgelopen weekend af in Irkoetsk (Siberië), meldt de Russische sportkrant Championat. Toen er op de atletiekmeeting controleurs van de Russische antidopingautoriteit Rusada kwamen opdagen, weigerden 36 atleten van start te gaan.

  De meeste sporters zeiden dat ze plots ziek waren geworden. Onder de niet-starters vertoefde ook Natalja Aristarchova, specialiste op de 3.000 meter steeple.

  De Russin stond als grote favoriete op de startlijst, nadat ze in december haar persoonlijk record had aangescherpt tot 9'06"01. De op 9 na beste prestatie aller tijden op die afstand.

  "Informatie inwinnen over betrokken atleten"

  De disciplinaire commissie van de Russische atletiekfederatie (FRA) zal de zaak onderzoeken. "We willen informatie inwinnen over de atleten die zich teruggetrokken hebben", meldt de federatie. "Als de resultaten bekend zijn, zullen we indien nodig sancties nemen."

  En zo lijkt Rusland het nog altijd heel moeilijk te hebben om het dopingspook van zich af te schudden. 3 jaar geleden legde het McLaren-rapport een bom onder de Russische sportwereld. 

  Uit dat rapport bleek dat er in Rusland een staatsgestuurd dopingsysteem is geweest. Atleten zouden, met medeweten van de Russische autoriteiten, op grote schaal doping genomen hebben, en dan vooral in de aanloop naar de Winterpelen in Sotsji in 2014.