• home
 • video
 • pas verschenen

  De spanwijdte van een discuswerper: 2,20 meter

  Maarten Vangramberen kijkt verwonderd wanneer Daniel Stahl zijn armen strekt.

  In de tweede aflevering van Wereldrecord maakt Maarten Vangramberen kennis met de imposante discuswerper Daniel Stahl. "Ik zal er alles aan doen om het wereldrecord te verbeteren", verzekert de vicewereldkampioen uit Zweden. Bekijk hieronder 3 fragmenten uit het Canvasprogramma.

  "Met langere armen gooi je verder"

  Daniel Stahl is een van de grootste concurrenten van onze Philip Milanov. De 25-jarige Zweed is een imposante atleet. Als hij zijn armen strekt, trekt presentator Maarten Vangramberen grote ogen. Zijn spanwijdte: 2,20 meter.

  "Als je langere armen hebt, gooi je gewoon verder", legt Stahl uit. "Mijn mama was discuswerpster, mijn papa kogelslingeraar. Ik heb hun genen. Ik ben er heel blij mee."

  Stahl aast op het wereldrecord van de Duitser Jürgen Schult. Op 6 juni 1986 katapulteerde hij de discus 74,08 meter ver. "Sorry Jürgen, maar iemand moet het verbeteren. Daar zal ik alles aan doen", belooft de Zweed.

  Schult schaamt zich voor onklopbare record

  De gigantische worp van Jürgen Schult is het oudste nog staande wereldrecord bij de mannen. De Duitser maakte carrière onder het sportregime van de DDR.

  In de jaren 70 en 80 grossierden de Oost-Duitsers in medailles, met dank aan uitgekiende selectie- en trainingsmethodes, maar ook met dank aan verfijnde (en vaak verboden) middelen.

  Over die tijd heeft Schult het niet graag. "Neen", getuigt Jo Van Daele, die 8 jaar onder Schult trainde. "Eén keer raakte hij het onderwerp aan. In onze eerste week vroeg hij me plots: "Neem jij doping? Want dan stopt het hier.""

  Schult schaamt zich voor zijn onklopbare record. "Jaren geleden heb ik beslist om niet meer over mijn record te praten. Mijn ervaringen zijn te slecht", geeft hij mee in een e-mail.

  Ideale aanvalshoek: 35 graden

  Voor atleten is het een uitdaging om de discus de juiste parabolische baan in te sturen. In de windtunnel van Flanders' Bike Valley nemen Maarten Vangramberen en ingenieur Harm Ubbens de proef op de som. 35 graden is ideale aanvalshoek.