• home
 • video
 • pas verschenen

  Wuyts: "Verdiende kampioen, maar niet de Van Aert van de grote dagen"

  0 / 0
  Het BK veldrijden heeft met Wout van Aert zijn verwachte winnaar gekregen, maar het wedstrijdverloop in het zand van Koksijde was toch niet zo voorspelbaar als gevreesd. Welke lessen heeft commentator Michel Wuyts getrokken?

  De zandtechniek van Sweeck

  Ik dacht na 800 meter al aan mijn eindcommentaar te beginnen en me bezig te houden met de ereplaatsen. Maar dat draaide anders uit, want Wout van Aert ging in de fout.

  En Laurens Sweeck kwam verbluffend snedig voor de dag. Hij demonstreerde een zandtechniek die we nog maar zelden gezien hebben de jongste jaren.

  Daardoor kreeg je over 6 ronden een intense strijd, die ik niet verwacht had. We hebben een leuk kijkstuk gezien.

  De verdiende kampioen

  Sweeck was duidelijk de betere in het zand. Hij heeft rondenlang gezien dat Van Aert beduidend minder voor de dag kwam in het zand.

  Maar je hebt ook cilinderinhoud, een straffe motor. Van Aert heeft die, Sweeck heeft die nog niet.

  Van Aert is karakterieel bijzonder sterk. Hij is een van de weinigen die vanuit een verloren positie nog kan terugslaan. Hij countert nadat hij aangevallen was door Sweeck en maakt het af. Dan is hij wat mij betreft verdiend kampioen.

  Foutje van Sweeck?

  Achteraf gezien heeft Sweeck misschien een tactische fout gemaakt. Al zei Van Aert wel dat Sweeck hem had kunnen afmaken door sneller aan te vallen, maar dat geloof ik niet.

  Je kunt achteraf zeggen: Sweeck had een paar ronden langer in het wiel van Van Aert kunnen blijven en had dan kunnen toeslaan in de slotronde.

  Dan had hij kunnen winnen, maar we kunnen daar nog niet bij stellen dat hij van Van Aert afgeraakt zou zijn. Want Van Aert presteerde beter in de slotronden. Maar Sweeck zal de film nog een paar keer afspelen.

  De les voor het WK

  Of de Van Aert van de grote dagen is opgestaan? Naar mijn gevoel niet. Ik had hem autoritairder verwacht en ik had gedacht dat hij na een ronde of twee zou wegrijden.

  Wat ik wel meeneem: Van Aert is gegroeid in deze wedstrijd. Hij kwam terug na een lange stage en kwam ritme tekort in de openingsfase, maar hij maakt het af.

  Als we naar het WK kijken, is het zo dat Mathieu van der Poel in alle onderdelen beter is. Daar moeten we eerlijk in zijn.

  Maar ik heb me laten vertellen dat in Valkenburg een parcours wacht dat de zwaarte van Namen overtreft. En daar won Van Aert. Als hij in Valkenburg denkt aan wat Sweeck op het BK heeft gedaan, dan kan hij wereldkampioen worden.

  Michel Wuyts