• home
 • video
 • pas verschenen

  Djokovic ijvert voor eerlijkere verdeling prijzengeld: "Spelers verdienen meer van koek"

  Djokovic is voorzitter van de ATP-spelersraad.

  Novak Djokovic, de voorzitter van de ATP-spelersraad, wil meer prijzengeld voor de spelers op de grandslamtoernooien. Een eigen vakbond moet daarbij helpen, maar niet iedereen is gewonnen voor dat voorstel van de Serviër, weet de Engelse krant The Telegraph.

  Djokovic verraste vrijdag op de jaarlijkse spelersmeeting in de aanloop naar het eerste grandslamevent met de vraag aan alle niet-spelers om de zaal te verlaten. Leden van de proftennisvereniging ATP en Tennis Australia vertrokken, weet The Telegraph.

  Djokovic wierp - niet voor de eerste keer - het idee op voor een eigen vakbond, los van de ATP, waarin spelers en toernooien elk voor de helft vertegenwoordigd zijn. Een advocaat gespecialiseerd in vakbondsrecht kwam extra duiding geven.

  Het onderliggende idee van Djokovic is dat de spelers geen eerlijk deel krijgen van de koek. De grandslamtoernooien besteden maar 7 procent van hun inkomsten aan prijzengeld. Bij de NBA ligt dat rond de 50 procent, een cijfer dat op de meeting genoemd werd.

  Met een eigen vakbond zouden Djokovic en de zijnen kunnen ijveren voor meer geld. Andy Murray, die de vergadering bijwoonde ondanks een heupoperatie, zou een voorstander van beter betaalde spelers zijn. Roger Federer zou evenwel een status quo verkiezen, waarbij 1 orgaan - de ATP - de belangen zou verdedigen.

  Anderson: "Top 100 heeft goed inkomen, we willen daar 150 en 200 van maken"

  Djokovic heeft nog niet gereageerd op zijn demarche, hij speelt morgen pas. Kevin Anderson, zijn vicevoorzitter, kwam er wel al even op terug na zijn eersterondenederlaag.

  De Zuid-Afrikaan suggereerde dat het de bedoeling is dat meer spelers een redelijk loon kunnen verdienen op de tour. "De situatie nu is al veel beter dan 4 of 5 jaar geleden. Als je nu in de top 100 staat, heb je een goed inkomen. We willen dat optrekken naar 150, 200, enz..."

  "Ik vind dat we meer centen verdienen. Maar ik begrijp ook de tegenreactie. Onze tour bestaat uit 50 procent spelers en 50 procent toernooien. Dat brengt soms wat frustraties en uitdagingen met zich mee, maar het evenwicht moet er wel zijn. We blijven zoeken naar een oplossing."