• home
 • video
 • pas verschenen

  Administratieve problemen houden neoprof Lambrecht uit Tour Down Under

  Bjorg Lambrecht moet nog even wachten op zijn WorldTour-debuut.

  Bjorg Lambrecht mag niet starten in de Tour Down Under. De neoprof van Lotto-Soudal is het slachtoffer van een tegenstrijdigheid in de UCI-reglementering. "Ik ben enorm teleurgesteld", zegt de 20-jarige Lambrecht.

  "Tot vorig jaar moesten neoprofs bij WorldTour-ploegen voor de start van hun eerste WorldTour-wedstrijd drie dopingcontroles ondergaan hebben met het oog op hun biologisch paspoort", legt Lotto-Soudal uit.

  "Vanaf nu is dat niet langer het geval en geldt de regel die zegt dat diezelfde renners minstens 6 weken (42 dagen) voor de start van hun eerste WorldTour-wedstrijd hun whereabouts ingevuld moeten hebben."

  "De UCI organiseerde in december 3 online-infosessies (eentje in het Frans, Engels en Spaans) om de neoprofs wegwijs te maken in het ADAMS-wherabouts systeem. Eén dag later kreeg Bjorg zijn login voor het ADAMS-wherabouts systeem."

  "Maar de Engelstalige infosessie vond pas plaats op 14 december (slechts 33 dagen voor de start van Tour Down Under) en Bjorg kreeg pas op 15 december een login met de melding dat hij vanaf 17 december (30 dagen voor de start van Tour Down Under) zijn verblijfgegevens moest doorgeven om te kunnen starten in Australië. Een tegenstrijdigheid met de reglementering."

  Lambrecht: "Enorme ontgoocheling"

  Lotto-Soudal heeft de UCI laten weten niet akkoord te gaan met de beslissing. "Maar zonder schriftelijke bevestiging van de UCI dat Bjorg kan starten, kunnen we geen risico's nemen."

  "Bjorg Lambrecht wordt niet vervangen, waardoor we dinsdag met 6 en niet met 7 renners aan de start zullen staan. Op 28 januari mag hij wél aan de start staan in de Cadel Evans Ocean Road Race, omdat de termijn van 6 weken dan verstreken is."

  Bjorg Lambrecht: "Uiteraard is dit een enorme ontgoocheling. We zijn een week geleden met de ploeg afgereisd naar Australië. Ik voelde me heel goed in de groep, keek uit naar het begin van mijn eerste seizoen bij de profs en dan is het een grote domper als je te horen krijgt dat je niet mag starten. Maar uiteraard kunnen we geen enkel risico nemen. Ik blijf hier om een week te trainen en trek daarna met de ploeg naar Melbourne."