• home
 • video
 • pas verschenen

  Vanaken: "Vormer verdient het gewoon om de Gouden Schoen te winnen"

  Hans Vanaken en Ruud Vormer.

  0 / 0
  In het succesvolle parcours van Club Brugge is Hans Vanaken de grote dirigent op het middenveld. "Het succes van Club is ook te danken aan Leko", zegt Vanaken. "Zijn ideeën kloppen en als we mindere momenten hebben, durft Leko uit te halen tijdens de rust."

  Vanaken: "Opdracht als draaischijf perfect uitgevoerd"

  Hans Vanaken voelt zich dit seizoen weer kiplekker bij Club Brugge. "Het systeem waarin we spelen, ligt me gewoon", zegt Hans Vanaken op stage in Andalusië.

  "Ik kan mijn doelpunten maken en assists geven. En ik probeer de ploeg ook te laten draaien. Die opdracht heb ik in de heenronde perfect kunnen uitvoeren. Dat de ploeg heel goed draait, maakt het voor mij ook gemakkelijker om bepalend te zijn.”

  Kan die bepalende rol Vanaken aan de Gouden Schoen helpen? "Als het tussen Ruud Vormer en mij zou gaan, maakt Ruud meer kans", zegt Vanaken. "Hij is fantastisch belangrijk voor de ploeg. Met 15 assists en 7 doelpunten kan hij uitzonderlijke statistieken voorleggen. Hij verdient het gewoon.”

  "Leko kan ons op een bepaalde manier prikkelen"

  Club Brugge sloot de eerste seizoenshelft af met slechts 2 nederlagen. Thuis telt Club voorlopig zelfs 33 op 33. "De laatste maanden zagen we goed voetbal en een goede mentaliteit bij Club", zegt Vanaken.

  "Natuurlijk hadden we ook mindere momenten, zoals tijdens de eerste helft in Eupen (Club kwam toen al snel 2-0 achter). We hadden toen een totale offday. Maar we halen 53 op 63, dat is een rapport waarvan iedere ploeg droomt.”

  Is Ivan Leko het geheim achter het succes? “In het begin waren er twijfels over Leko, omdat hij nog niet veel ervaring had op het hoogste niveau", zegt Vanaken. "Maar Leko's ideeën kloppen en de ploeg staat er."

  "Alles zit goed in elkaar: de looplijnen, het samenspel, het verdedigen. Op mindere momenten kan Leko tijdens de rust wel eens uithalen en ons prikkelen op een bepaalde manier waardoor we beter spelen. Het succes is ook te danken aan onze coach.”

  "Charleroi en Anderlecht grootste concurrenten"

  Club snijdt de 2e seizoenshelft straks aan met een voorsprong van 11 punten op eerste achtervolger Charleroi (Anderlecht staat op 13 punten). "11 punten is een mooie bonus", zegt Vanaken. "Het is nu zaak om onze voorsprong te behouden of zelfs nog verder uit te lopen op de rest."

  “Anderlecht en Charleroi zijn onze grootste concurrenten voor de titel. Tegen Charleroi is het altijd moeilijk spelen. Die ploeg is dodelijk op de counter en als Charleroi op voorsprong komt, is het altijd moeilijk om terug te keren.”

  Wie speelt Play-off I? "Ik denk dat wij, Charleroi en Anderlecht er zeker bij zullen zijn. AA Gent zet ik er ook bij, sinds de trainerswissel heeft Gent een goed rapport. Antwerp staat er ook goed voor, maar ik vind het heel moeilijk om die laatste twee plekjes nu al in te vullen."