• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Eurostadion: Vlaamse administratie geeft negatief advies over de hele lijn

  Wie doet straks het licht definitief uit in het Eurostadion?

  Dat er een groot nationaal voetbalstadion op parking C van de Heizel komt, lijkt stilaan een utopie. De Vlaamse administratie raadt Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege aan de plannen niet goed te keuren, zo leerde De Tijd. Hoewel de eindbeslissing bij de minister ligt, is het onwaarschijnlijk dat ze dit advies naast zich neer zou leggen.

  De Tijd kon het advies van de Gewestelijke Omgevingscommissie inkijken en hoewel eerder al duidelijk was dat het dossier van Ghelamco op enkele essentiële punten rood licht zou krijgen, blijkt nu dat de plannen over de hele lijn een onvoldoende krijgen. Het advies van de commissie aan minister Schauvliege is dan ook negatief.

  De belangrijkste reden die de commissie aanhaalt, is de creatieve manier waarmee Ghelamco omspringt met de wettelijk toegestane oppervlakte voor voetbalgerelateerde activiteiten. Door onder meer de kleedkamers niet mee te rekenen, blijft de bouwheer onder de vereiste 50.000 m², terwijl de werkelijke oppervlakte meer dan 100.000 m² zou bedragen.

  Ook de mobiliteit blijft, ondanks de aanpassing van de eerdere plannen, een heikel punt. De Vlaamse administratie is niet overtuigd dat het nieuwe stadion niet zal zorgen voor een verkeersinfarct rond Brussel.

  Over enkele weken zal Joke Schauvliege beslissen of het stadion er ook effectief niet mag komen. In principe mag ze het advies negeren, maar dat lijkt onwaarschijnlijk.

  UEFA maakte al korte metten met Europese droom van Brussel

  Een maand geleden werd het Eurostadion ook al door de UEFA afgeschoten. Omdat de Europese voetbalbond niet geloofde dat het stadion er tijdig zou komen, werd Brussel geschrapt als gaststad voor het EK 2020.

  Bouwheer Ghelamco maakte zich sterk dat het nieuwe nationale stadion er toch zou komen, maar ook die ambitie krijgt wellicht een flinke knauw. De projectontwikkelaar kan eventueel wel een nieuwe vraag voor een vergunning indienen, bijvoorbeeld voor een kleiner project. Maar mogelijk is dat voor Ghelamco commercieel niet interessant genoeg.

  Ghelamco: "We blijven in het project geloven"

  Ghelamco laat in een persbericht weten dat het het advies zal bestuderen en haar opmerkingen overmaken aan de Vlaamse Overheid. "We blijven in het project geloven, ondanks het afhaken van de UEFA en dit advies."

  "We betreuren wel dat er tijdens deze procedure sommige adviezen zijn gelekt, zonder duiding of context. We betreuren ook dat sommige beleidsmakers een negatief standpunt innamen terwijl de procedure nog liep. Ten slotte betreuren we dat we tijdens de hoorzitting niet over alle gegevens beschikten."

  "Zo liet de gemeente Grimbergen na om tijdig een kopie over te maken van de uitgebrachte bezwaarschriften. Het is een spijtige vaststelling dat bepaalde overheden en instanties actief gaan tegenwerken, terwijl de procedure net in alle onafhankelijkheid en correctheid doorlopen moet worden."

  "Ghelamco hoopt op een verder onafhankelijk vervolgverhaal en kijkt uit naar de beslissing van de Vlaamse Overheid."