• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Olympisch bestand: geen militaire oefeningen Zuid-Korea en VS tijdens Winterspelen

  De Winterspelen zijn van 9 tot 25 februari in Pyeongchang, in Zuid-Korea.

  Er lijkt een kortstondige olympische dooi aan de gang in Korea. De VS en Zuid-Korea houden alvast geen militaire oefeningen en Noord-Korea gaat in op de Zuid-Koreaanse gespreksvraag. De Winterspelen zijn van 9 tot 25 februari in Pyeongchang, Zuid-Korea.

  De spanning in de regio is al maanden hoog, sinds de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un met rakettesten uitpakte. In zijn nieuwjaarsboodschap stak de controversiële president evenwel de hand uit voor een verbeterde relatie tussen de twee Korea's.

  Seoel stelde daarop dinsdag 9 januari een gesprek voor in de gedemilitariseerde zone tussen Noord- en Zuid-Korea. Pyongyang ging daarop vannacht in. Het zal daarbij onder meer gaan over de deelname van Noord-Korea aan de Spelen. (Voorlopig komen alleen 2 kunstschaatsers in aanmerking.) Maar ook "over het verbeteren van de inter-Koreaanse betrekkingen" in het algemeen.

  Sinds gisteren nam Pyongyang de rechtstreekse telefoonlijn tussen de 2 Korea's weer in gebruik. Noord-Korea verbrak het contact via de zogenaamde "rode telefoon" in februari 2016.

  Ook familie van Trump naar Zuid-Korea

  Kim Jong-un en de Amerikaanse president Donald Trump zitten ook al maanden op ramkoers, omdat de eerste aankondigt dat zijn land in staat is om kernkoppen af te vuren op het Amerikaanse vasteland.

  In een telefonisch overleg tussen Trump en zijn Zuid-Koreaanse collega Moon Jae-in besloten de twee om geen gemeenschappelijke militaire oefeningen te houden tijdens de Spelen. Dit om provocaties van Noord-Korea te vermijden.

  Washington kondigde ook aan dat de VS een grote delegatie zal sturen naar Pyeongchang en dat daar ook leden van de familie van Trump bij zullen zijn. Om wie het gaat, is nog niet bekend.