• home
 • video
 • pas verschenen

  Nederlander Eurlings treedt terug als IOC-lid na maanden van controverse

  Eurlings werd in 2013 benoemd als IOC-lid.

  De Nederlandse oud-minister Camiel Eurlings (44) is niet langer lid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). De positie van Eurlings lag al maanden onder vuur na de mishandeling van zijn vriendin. Sinds zijn late excuses het voorbije weekend laaide de roep om zijn ontslag weer op. De voortdurende discussie over zijn positie heeft hem dit besluit doen nemen. "Ik treed met pijn in het hart af."

  "Ik betreur de hele gang van zaken zeer. De discussie over mijn al dan niet aanblijven leidt af van waar het, juist nu, om moet gaan: de sport en de sporters. Vandaar dat ik met pijn in het hart aftreed als lid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), de mooiste vrijwilligersbaan van de wereld", laat Eurlings - voormalig CDA-politicus en ex-topman van KLM - weten.

  De druk op Eurlings nam toe nadat hij afgelopen zaterdag na 2,5 jaar zwijgen alsnog zijn excuses had aangeboden voor de mishandeling van zijn toenmalige vriendin Tessa Rolink. Veel oud-topsporters, vooraanstaande sportbestuurders en ook Nederlandse Kamerleden drongen aan op een vertrek van Eurlings uit het IOC.

  Eurlings was de enige Nederlander binnen de olympische beweging. Hij werd in 2013 IOC-lid in opvolging van onder anderen koning Willem-Alexander en Anton Geesink.

  Impact incident onderschat

  De oud-minister van Verkeer en Waterstaat bekende dat hij de publieke impact van het incident en zijn gebrek aan openheid daarover heeft onderschat.

  "De afgelopen jaren heb ik als IOC-lid mogen bijdragen aan het moderniseren van het IOC. De banden tussen het IOC en Nederland zijn verstevigd en we hebben kansen gecreëerd voor kleinere landen om de Spelen in de toekomst ook te kunnen organiseren. Het was een ongelooflijke eer om hier een bijdrage aan te mogen leveren", besluit Eurlings.