• home
 • video
 • pas verschenen

  IJslandse voetbalbond stelt bonussen gelijk voor mannen en vrouwen

  De mannenploeg van Ijsland zal aanwezig zijn op het WK in Rusland.

  Voor goede prestaties in EK- of WK-kwalificatiewedstrijden zullen de vrouwelijke internationals voortaan dezelfde bonus krijgen als de mannen. Daarmee volgt IJsland het voorbeeld van Noorwegen.

  De dagvergoeding voor de mannelijke en vrouwelijke internationals waren al gelijk. Maar nu voert de IJslandse voetbalbond KSI een gelijk bonussysteem in. Voor de nationale vrouwenploeg betekent dat een grote opslag. De bond sprak van "een progressieve stap". Om welke bedragen het juist zal gaan is nog niet bekend. 

  De IJslandse vrouwen haalden in 2009 voor het eerst het Europees Kampioenschap. Ze kwalificeerden zich vervolgens ook in 2013 en 2017. De mannenploeg haalde voor het eerst een EK in 2016, waar IJsland als revelatie de kwartfinales bereikte. Ook voor het WK van dit jaar konden de mannen zich kwalificeren.

  IJsland is een voorloper als het op gendergelijkheid aankomt. Zo is het er sinds 1 januari wettelijk verplicht om mannen en vrouwen in dezelfde functie evenveel te betalen. Het land was daarmee het eerste ter wereld om het principe van gelijk loon voor gelijk werk wettelijk te verankeren. Op inbreuken staan boetes.

  IJsland volgt Noorwegen, ook Deense speelsters wilden gelijkheid

  In de Scandinavische landen is de gelijkheid tussen mannen een vrouwen een belangrijk item. De speelsters van Noorwegen verdienen ondertussen evenveel als hun mannelijke collega's. Hun budget van 3,1 miljoen Noorse kroon werd daarvoor bijna verdubbeld tot zes miljoen kroon. De mannen leveren dan weer een deel van hun budget in.

  Ook de Deense speelsters wilden gelijke premies, maar de Deense voetbalbond was niet voor dat idee te vinden. De Deense vrouwen werden afgelopen zomer vice-Europees kampioen en wilden die prestatie graag te gelde maken. Er werden uiteindelijk twee overeenkomsten gesloten. In de ene staat onder andere dat de Deense bond per jaar ongeveer 270.000 euro meer in het vrouwenteam zal investeren. In het andere contract werd vastgelegd dat de premies met 60 procent verhoogd zullen worden.