• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Van der Poel: "Froome? Ik vind dat hij geschorst moet worden"

  "De wielersport is voor gezonde mensen", zegt Van der Poel.

  Als het van Mathieu van der Poel afhangt, zullen we Chris Froome een tijdje niet zien in het wielerpeloton. "Wielrennen is een sport voor gezonde mensen", zegt Van der Poel in het Nederlandse programma EenVandaag.

  Van der Poel: "Het is een positieve test"

  Tijdens de Vuelta testte Chris Froome (foto) positief op salbutamol. Team Sky wil aantonen dat die hoge waarde te wijten is aan verschillende factoren (zoals dehydratatie).

  Mathieu van der Poel heeft zijn eigen mening over de positieve test. "Wat ze zouden moeten doen met Froome? Schorsen", antwoordde Van der Poel een tijdje geleden in het Nederlandse programma EenVandaag.

  "Voor mij is dat gewoon een positieve test. Als je 2.000 nanogram salbutamol per milliliter urine hebt in plaats van de toegestane 1.000 nanogram, dan hoeft er volgens mij niet meer over gesproken te worden."

  "UCI laat toe dat er misbruik gemaakt wordt"

  "Ik ben daar misschien heel bot in", zegt Van der Poel. "En misschien zullen astmapatiënten Froome wel geloven. Maar dit is gewoon dom. En wielrennen is een sport voor gezonde mensen."

  Van der Poel deelt ook een sneer uit naar de Internationale Wielerunie. "De UCI laat toe dat er misbruik gemaakt kan worden van bepaalde producten."

  "Als je zegt dat een product verboden is, dan mag je het niet gebruiken. Maar als je zegt dat je een product tot een bepaalde hoeveelheid mag gebruiken, dan weet je dat er mensen zijn die over die hoeveelheid gaan. Valsspelers zijn er overal. En dat is de fout van de UCI."