• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  KBVB krijgt wielerbond als buur, volgt straks ook de hockeybond?

  Het trainingscentrum van de Belgische voetbalbond.

  0 / 0

  Het trainingscentrum van de Belgische voetbalbond.

  De Wielerbond verhuist in de toekomst naar Tubeke, op dezelfde site waar ook het oefencentrum van de Belgische voetbalbond zich bevindt. Ook de hockeybond bestudeert een mogelijke verhuis naar Tubeke. Krijgen we weldra een soort nationaal trainingscentrum?

  "Nieuwe uitvalsbasis in Tubeke"

  De plannen van de Belgische wielerbond KBWB zijn het meest concreet. "Ons huidige gebouw in Vorst loopt op zijn laatste benen en is niet meer aangepast aan onze noden. Bovendien zou een renovatie heel erg duur zijn", legt voorzitter Tom Van Damme uit aan Sporza.

  "We dachten dat het heel interessant zou zijn mochten we het logistieke kunnen koppelen met het administratieve en daarnaast ook een uitvalsbasis te hebben voor onze trainingsfaciliteiten. Dat hebben we gevonden in Tubeke."

  "Dat we dat kunnen combineren met de nabijheid van de voetbalbond geeft toch heel wat mogelijkheden op sporttechnisch vlak. Dat is zeker niet te onderschatten. Er is de uitwisseling van ideeën en het hotel met congrescentrum kan ook door ons gebruikt worden."

  "Hopen op 2019"

  "Het is wel de bedoeling dat de wielerbond een eigen gebouw krijgt op de site", gaat Tom Van Damme voort. "In samenwerking met Waals-Brabant komt er een logistiek en administratief centrum voor de wielerbond, dat ook kan dienen als uitvalsbasis voor trainingen. Onze droom is om in de loop van 2019 onze intrek te nemen in Tubeke."

  "Het is niet de bedoeling om daar een volledig sporttechnisch centrum uit te bouwen. We hebben al een zeer mooie wielerpiste in Gent die gebruikt kan worden en ook in Zolder zijn er plannen voor een piste. Er is wel een open piste in Rebecq die we kunnen gebruiken voor testen."

  Hockeybond: "Tubeke is een optie"

  Terwijl de verhuisplannen van de KBWB al in een vergevorderd stadium zitten, denkt ook de hockeybond na over een mogelijke relocatie naar Tubeke. "We hebben daarover al contact gehad met de voetbalbond, maar voorlopig is Tubeke niet meer dan een van de mogelijkheden", vertelt Marc Coudron, de voorzitter van de hockebond, aan Sporza.

  "Wij zoeken in eerste instantie een plaats voor een trainingscentrum voor de nationale ploegen en in tweede instantie voor een stadion van 8.000 à 9.000 plaatsen. Tubeke is daarbij een mogelijkheid, net zoals Brussel of Antwerpen."

  "Als we kiezen voor alleen een traingscentrum hebben we twee hockeyvelden nodig. Daarnaast zouden we dan in Tubeke kunnen beschikken over de bestaande faciliteiten. Maar als daar ook een stadion zou bijkomen, praten we toch nog over iets anders. Een andere mogelijkheden is om het trainingscentrum en het stadion op verschillende plaatsen te hebben."

  "Nationaal trainingscentrum zou schitterend zijn"

  Voor de hockeybond is een eventuele verhuis naar Tubeke dus nog toekomstmuziek. "De mogelijkheden in Tubeke zijn schitterend, maar we zitten nog maar in de eerste fase. De beslissing zal misschien pas volgend jaar genomen worden. Het is niet iets voor de korte termijn", zegt Marc Coudron.

  "Tubeke heeft wel veel voordelen. De oppervlakte is er echt gigantisch en de huidige installaties zijn er al heel kwalitatief. Bovendien is het ook interessant om van ideeën te wisselen met andere sportbonden, trainers en topsporters."

  "Een topsportcentrum met verschillende sporten op één locatie is altijd beter. Het zou schitterend zijn als er een nationaal trainingscentrum is voor iedereen. Kijk maar naar Papendal in Nederland. Zo'n centrum kan superbelangrijk zijn voor de ontwikkeling van de verschillende sporten in België."

  Nog enkele foto's van de faciliteiten in Tubeke: