VIDEO: Afscheid van de koning van darts: Phil "The Power" Taylor

Phil Taylor was bijna 30 jaar de koning van darts.

In de WK-finale tegen Rob Cross heeft Phil Taylor (57) zijn laatste dartspijltjes geworpen. The Power neemt na bijna drie decennia de sport te domineren afscheid van het darts, met zestien wereldtitels op zijn palmares. Een beknopt overzicht van zijn wervelende carrière.

Van fabrieksarbeider tot wereldkampioen

Schoolverlater Phil Taylor was op jonge leeftijd al aan de slag in een fabriek, die keramische toiletpapierhouders maakte. Darts was slechts een hobby, tot hij in een pub werd ontdekt door dartlegende Eric Bristow. 

Met de hulp van Bristow kon Taylor zich gooien op een carrière als darter. In 1990 loonde dat meteen: Taylor haalde de finale van de Embassy, het WK van de BDO (British Dart Organisation), en klopte... zijn mentor Bristow met 6-1.

Acht keer op rij wereldkampioen, 16 wereldtitels

Door de tanende aandacht voor darts besloten de beste spelers ter wereld een eigen bond op te richten, de latere PDC. De eerste WK-finale in 1994 verloor Taylor nog, maar nadien stond er geen maat meer op de Brit.

Taylor werd maar liefst acht keer op rij wereldkampioen. Het leverde "The Crafty Potter" een nieuwe bijnaam op: "The Power". Met het aanstekelijke "I've got the power" van Snap! had hij meteen ook een passend lied om zijn intrede te maken.

Taylor zou uiteindelijk zestien keer de wereldtitel op zijn naam schrijven. Hier kan je een overzicht bekijken:

Recordvreter

Phil Taylor heeft dus de meeste wereldtitels (16) en de meeste wereldtitels op rij (8), maar daar stopt het indrukwekkende lijstje niet. The Power won maar liefst 83 grote toernooien en liet daarin indrukwekkende statistieken optekenen.

Hij was bijna vijf jaar aan één stuk de nummer één van de wereld (57 maanden) en gooide de meeste 9-darters op televisie (11). In de Premier League in 2010 liet hij de toeschouwers zelfs twee keer in één wedstrijd genieten van een 9-darter. Geniet nog eens van de beelden.

Afscheid met WK-finale

Met een lading nieuw jeugdig geweld, onder anderen de Nederlander Michael van Gerwen, vond Phil Taylor het tijd om zijn kroon door te geven. Zijn laatste wereldtitel dateerde al van 2013.

In 2017 begon Taylor dan ook aan zijn afscheidstournee. Hij nam enkel nog deel aan de grote televisietoernooien en wou zijn laatste pijltjes gooien op het WK. De Brit haalde voor de 21e keer (!) in zijn carrière de finale, maar moest daarin het hoofd buigen voor debutant Rob Cross. Hij was wel nog dicht bij een 9-darter (zie video).

De beker op de World Matchplay heet voortaan de Phil Taylor Trophy. "Er staan tranen in mijn ogen, maar dat zijn tranen van plezier", zei hij na de WK-finale. "Ik heb ervan genoten."

De laatste intrede van Taylor:

Taylor gooit bijna een 9-darter in zijn laatste WK-finale: