• home
 • video
 • pas verschenen

  Topfavoriet Smolders maakt ambitie waar op Kerstjumping Mechelen

  Smolders had zijn zinnen gezet op de Kerstjumping.

  Harrie Smolders heeft de wereldbekerwedstrijd gewonnen op de Kerstjumping van Mechelen. De 37-jarige Nederlander reed met de 13-jarige ruin Zinius een foutloze barrage en was een fractie sneller dan de Zweed Henrik von Eckermann met Mary Lou.

  Vijf combinaties bleven foutloos in een barrage met zijn zevenen, zonder Belgen. Smolders, die uitkomt voor de Belgische stal Euro Horse van Axel Verlooy, maakte het verschil in de laatste rechte lijn door met Zinius op topsnelheid over de hindernissen te zweven.

  De combinatie was 55 hondersten sneller dan de Zweed Henrik von Eckermann met Mary Lou. De Italiaan Lorenzo de Luca werd met de Belgische hengst Halifax op 1.78 derde.

  François Mathy Jr was met Uno de la Roque met een negende plaats beste Belg. Zij lieten alle balken liggen, maar liepen één strafpunt op omdat ze niet binnen de tijdslimiet bleven. Nicola Philippaerts, met Harley twaalfde, Jérôme Guéry, met Grand Cru vijftiende, en Olivier Philippaerts, met Legend of Love zestiende, eindigden ook nog in de wereldbekerpunten.

  In de wereldbekerstand van de West-Europese liga wordt Eckermann leider. Na negen van dertien manches heeft hij 57 punten, vier punten meer dan de Fransman Kevin Staut. De Australische Edwina Tops-Alexander is op zeven punten derde.

  Pieter Devos moest met Claire opgeven in Mechelen, maar blijft wel beste Belg in de rangschikking. Met 29 punten zakte hij van de twaalfde naar de dertiende stek. De top achttien springt van 10 tot 15 april de wereldbekerfinale in Parijs. De volgende manche wordt 21 januari in het Duitse Leipzig gesprongen.

  Smolders: "Ik wilde elk denkbaar risico nemen"

  Harrie Smolders had vooraf verkondigd dat hij dit jaar de wereldbeker in Mechelen wou winnen en slaagde met brio in zijn opzet. " "Ik had in de dubbel naar mijn gevoel tijd verloren en dus gooide ik naar de drie laatste hindernissen alle registers open", zei Smolders.

  "Het was voor mij een kwestie van alles of niets. Ik wilde alle denkbare risico's nemen, want van een resultaat tussenin wilde ik niet weten. Ik wilde winnen of verliezen, niet tweede worden."

  Smolders is pas de tweede Nederlander die erin slaagt de wereldbeker van Mechelen te winnen. In 1994 ging Albert Voorn hem met Jewel's Amethist voor. "Dit is echt een super afsluiting van een ongelofelijk jaar."

  "Bijna al mijn doelen voor 2017 heb ik bereikt. Zinius heeft mijn verwachtingen nog maar eens overtroffen. Hij liep steeds een beetje in de schaduw van mijn toppaarden Don en Emerald, maar nu die even rust hebben, kreeg hij de kans zich te laten zien. Dat heeft hij echt fantastisch opgepakt. Ik wist dat hij goed was, maar hij overtreft zelfs mijn verwachtingen."