• home
 • video
 • pas verschenen

  Biatleet Michael Rösch kan dromen van Pyeongchang na crowdfunding

  Michael Rösch maakt kans op een plaatsje voor Pyeongchang.

  Om zijn seizoen te financieren heeft biatleet Michael Rösch geld ingezameld dankzij crowdfunding. Op het Zwitserse platform 'I believe in you' haalde hij 23.900 euro op. In principe verdedigt hij de Belgische kleuren op de komende Olympische winterspelen, als hij zich kwalificeert.

  Rösch is in Duitsland geboren en werd in 2014 genaturaliseerd tot Belg. Hij behaalde met de Duitse aflossingsploeg goud op de 4 x 7,5 km tijdens de spelen van 2006 in Turijn. Twaalf jaar later wil hij een nieuwe olympische ervaring opdoen.

  "De Olympische Spelen hebben die flair. Alle topatleten van de hele wereld komen samen en vechten voor hun olympische droom. Ik wil in Pyeongchang mijn allerbeste prestatie ooit neerzetten. Ik hoop op een top 6, maar je weet nooit wat er die dag kan gebeuren", zegt Rösch op de website van het BOIC.

  Biatlon is een dure sport zonder steun van een rijke federatie. Biatleten geven ongeveer 60.000 euro per seizoen uit. Bij gebrek aan grote sponsors moest Rösch creatief zijn. Zijn video op het crowdfundingplatform 'I believe in you' sprak vele mensen aan. Hij verzamelde 28.000 Zwitserse frank, omgerekend 23.900 euro. Dat is een pak meer dan zijn gehoopte 20.000 Zwitserse frank.  

  Miste Sotsji door nationaliteitswissel

  Rösch verloor na de Spelen in Turijn zijn plaats in het Duitse team, waardoor hij de Winterspelen van 2010 miste. Hij gaf zijn job als politieman op, verkocht zijn huis en trok opnieuw in bij zijn ouders. Rösch besliste vervolgens om voor België aan te treden. 

  De naturalisatieperiode duurde tot begin 2014, waardoor hij ook de Winterspelen in Sotsji miste. Nu staat hij dichtbij de Spelen in Pyeongchang. 

  "Wanneer ik op het vliegtuig zal zitten en in Zuid-Korea zal landen, zal ik een eerste keer opgelucht zijn. Een tweede keer zal volgen wanneer ik in competitie aantreed. Hoe ik de andere edities van de Winterspelen heb gemist, dat wens ik geen enkele andere atleet toe. Ik ben er trots op dat ik het gehaald heb", zegt Rösch. 

  Biatlon: Rösch en Claude kunnen Pyeongchang al ruiken

  We krijgen wellicht een primeur in het biatlon. De Belgen moeten rekenen op een olympische wildcard en die worden op 22 januari uitgereikt aan de top 6 van de uitgezuiverde olympische ranking, daarbij wordt geen rekening gehouden met atleten uit landen die in de top 22 van de landenranking staan.

  En dankzij hun goede resultaten in de Wereldbeker en de IBU Cup staan zowel Michaël Rösch als Florent Claude in die top 6. Er zijn nog drie WB-manches en 2 manches voor de IBU Cup waar de biatleten punten kunnen sprokkelen.