• home
 • video
 • pas verschenen

  Zeilrace neemt bocht: jury geeft zege van Wild Oats XI aan LDV Comanche

  LDV Comanche zeilde met een rode vlag uit protest en diende een klacht in.

  Een bijna-aanvaring bij de start van Sydney-Hobart heeft Wild Oats XI zijn triomf gekost. Het superjacht dat gisteren als eerste arriveerde, kreeg een tijdstraf van een uur. Rivaal LDV Comanche wint zo.

  Vlak na de start op tweede kerstdag in de haven van Sydney ging het bijna mis. Wild Oats XI, dat van 2005 tot 2014 de prestigieuze zeilrace won, voerde een gevaarlijk manoeuvre uit en botste bijna met Comanche.

  Wild Oats XI zag geen fout en weigerde ook als eerste sanctie om 720 graden om zijn as te draaien. Comanche stak uit protest de rode vlag uit en diende na de race formeel een klacht in.

  De twee vochten een nek-aan-nekrace uit, die Wild Oats in zijn voordeel beslechtte. Met 1 dag, 8 uur, 48 minuten en 50 seconden ging het snelheidsrecord er met bijna 5 uur aan.

  De jury nam zijn tijd om de klacht te onderzoeken en legde vandaag echter een tijdstraf van een uur op aan de meervoudige winnaar. Comanche, dat op 26 minuten en 34 seconden als tweede finishte, kreeg zo alsnog de zege in de schoot geworpen. Comanche won de verraderlijke race ook in 2015.

  Geen 9e zege voor Wild Oats XI dus. Skipper Mark Richards reageert erg ontgoocheld: "Ik begrijp het standpunt van de jury. Achteraf bekeken hadden we het beter anders aangepakt. We namen een beslissing en moeten daarmee leven. We komen dit wel te boven."

  Tweets over de beslissing: