• home
 • video
 • pas verschenen

  Ex-Wereldvoetballer wordt president: Liberia kiest voor George Weah

  Weah wordt de nieuwe president van Liberia.

  George Weah (51) maakte in de jaren 80 en 90 het mooie weer als voetballer. Nu wil de Liberiaan zijn land helpen op politiek vlak als president. Hij stelde zich al kandidaat voor het presidentschap en het vicepresidentschap van Liberia, maar verloor telkens. De derde keer is de goede keer.

  Politieke carrière van Weah

  Weah speelde in de jaren 90 de pannen van het dak in Europa en werd zeer populair bij zijn eigen volk.

  In 2005 stelde hij zich een eerste keer kandidaat voor het presidentschap. Hij nam het op tegen Ellen Johnson Sirleaf, die gestudeerd had aan Harvard. Weah was geen partij voor haar en verloor.

  In 2011 stelde hij zich kandidaat voor het vicepresidentschap, maar hij verloor opnieuw. Pas in 2014 was er een eerste politiek succes. Hij werd verkozen tot senator in Liberia.

  Derde keer is de goede keer

  De 51-jarige Weah nam het in deze verkiezingen op tegen de 73- jarige Joseph Boakai, die al 12 jaar lang vicepresident is in Liberia. De ex-voetballer rekende af met de kritiek over zijn gebrek aan politieke ervaring.

  Weah is nu dus wel verkozen tot president van Liberia. Gisteren claimde hij alvast de overwinning, maar de stemmen waren nog niet helemaal geteld.

  Hij belooft gratis onderwijs en wil de economie op gang helpen. Het wordt een moeilijke opgave voor Weah, want Liberia behoort nog altijd tot de armste landen ter wereld.

  George Weah zal op 22 januari huidig president Ellen Johnson Sirleaf opvolgen. Het West-Afrikaanse land krijgt daarmee zijn eerste democratische machtsoverdracht in meer dan 70 jaar.

  George Weah: eerste Afrikaan die Gouden Bal wint

  Het is Arsène Wenger, toen nog trainer van Monaco, die Weah op 21-jarige leeftijd naar Europa haalde. Weah speelde voor een reeks Europese topclubs zoals AS Monaco, PSG, AC Milan, Chelsea, Manchester City en Marseille.

  De Liberiaan werd in 1995 door de FIFA uitgeroepen tot Wereldvoetballer van het Jaar en hij won dat jaar ook de Gouden Bal, in beide gevallen was hij de eerste Afrikaanse speler ooit.

  Zijn 17-jarige zoon Timothy Weah staat momenteel onder contract bij PSG, waar Weah van 1992 tot 1995 speelde.

  Erelijst George Weah:

  • Coupe de France: 1991 (Monaco), 1993 en 1995 (PSG)
  • Frans landskampioen: 1994 (PSG)
  • Coupe de la Ligue: 1995 (PSG)
  • Gouden Bal: 1995
  • FIFA wereldspeler van het jaar: 1995
  • Italiaans landskampioen: 1996 en 1999 (Milan)
  • FA Cup: 2000 (Chelsea)

  Herinnert u zich deze nog: Weah steekt het hele veld over en scoort

  In 1996 maakte Weah voor AC Milan in een wedstrijd tegen Verona een prachtig doelpunt. Na een rush waarbij hij het hele veld overstak, kon hij ook nog scoren.