• home
 • video
 • pas verschenen

  Elfje Willemsen: "We presteren het best zonder druk en verwachtingen"

  Stuurvrouwen An Vannieuwenhuyse en Elfje Willemsen.

  Eén maand voor de Olympische Winterspelen zijn de Belgische bobsleevrouwen nog niet zeker van deelname. "De volgende 2 wedstrijden zullen ons een enorme boost geven", zegt Elfje Willemsen.

  Willemsen: "Niet leuk dat we nog niet zeker zijn van deelname"

  Op 14 januari weten de Belgische bobsleevrouwen eindelijk of ze hun valiezen mogen vullen voor Pyeongchang of niet. Hoe komt dat het de Belgian Bullets dit seizoen onder hun niveau presteren?

  "We hebben al veel pech gehad", zegt Elfje Willemsen. "In de Wereldbekermanche in Whistler (Canada) zijn we op onze kop geland, wat ons heel veel punten kostte."

  "Natuurlijk is het niet zo plezant dat we nog niet zeker zijn van de Spelen. Maar die volgende 2 (beslissende) wedstrijden zullen ons een enorme mentale boost geven. We zullen genieten van onze goede prestaties in die wedstrijden."

  "Spanky is niet meer de snelste van het pak"

  Willemsen haalt naast de pech nog een andere reden aan waarom de Belgische bobsleevrouwen nog niet zeker zijn van een olympisch ticket.

  "Vier jaar geleden hadden we met Spanky de snelste slee van het circuit. Nu hebben we nog altijd Spanky, maar die is niet meer de snelste van het pak."

  "Er zijn 10 à 15 andere teams die quasi dezelfde slee hebben als wij. Ons voordeel qua materiaal zijn we dus kwijt. Daardoor mogen we bij het sturen absoluut geen fouten meer maken. En bij de start moeten we de schade beperken."

  "Vlaggendrager zou mooie bekroning zijn"

  In Sotsji was Willemsen een outsider voor een medaille en eindigde ze uiteindelijk 6e aan de zijde van Hanna Mariën. “Nu beschouwen we ons opnieuw als een outsider", zegt Willemsen.

  "We presteren het best zonder druk en verwachtingen. Fysiek werken we nog altijd naar onze piek toe. Als onze starttijden verbeteren, kunnen we in Pyeongchang gewoon goed presteren."

  Willemsen kan voor de 3e keer deelnemen aan de Winterspelen. "Wie had dat ooit gedacht? Toen ik 15 jaar was, droomde ik ervan om ooit een keer naar de Spelen te gaan", zegt Willemsen.

  "Ik heb alles al een beetje meegemaakt: in Vancouver was er die eerste olympische ervaring en in Sotsji was er die goede prestatie. In Pyeongchang zullen er geen verrassingen meer zijn voor ons. Vlaggendrager? Dat zou de bekroning zijn voor al die jaren topsport."