• home
 • video
 • pas verschenen

  Derwael: "Ik krijg nu de blikken die ik vroeger gaf aan Aagje Vanwalleghem"

  Nina Derwael.

  0 / 0
  In deze laatste week van 2017 blikken we elke dag terug met een sporter die dit jaar uit de anonimiteit is getreden. Vandaag: turnster Nina Derwael.

  Derwael: "WK-brons straffer dan EK-goud"

  Voor de 17-jarige Nina Derwael was 2017 het jaar van de doorbraak. Ze kroonde zich tot Europees kampioene aan de brug met ongelijke leggers. En op het WK veroverde ze op datzelfde toestel brons.

  "Die bronzen WK-medaille vind ik straffer dan mijn Europese titel", zegt Derwael. "Je kan Europees kampioen worden, maar als je daarna niets meer bewijst, lijkt het alsof je die titel behaald hebt door geluk. Daarom was ik blij dat ik kon bevestigen op het WK."

  "Kijk, daar is onze BV"

  Door die knappe prestaties wordt Derwael sneller herkend op straat. "Als ik passeer, stoppen de kindjes en kijken ze naar mij", zegt Derwael. 

  "Dat is best wel raar, want het doet me herinneren aan de tijd dat ik de turnsters van toen passeerde. Ik krijg nu de blikken die ik vroeger gaf aan Aagje Vanwalleghem."

  "Ik krijg ook soms grappige opmerkingen. Als ik afspreek met vrienden, zeggen ze: “Kijk, daar is onze BV!” Maar iedereen bekijkt me nog op dezelfde manier als vroeger. Ik ben ook dezelfde persoon gebleven."

  "Al mijn dromen uit mijn opstel zijn al vervuld"

  Toen Derwael 11 jaar was, moest ze een opstel maken over haar dromen. En die heeft ze al allemaal gerealiseerd. "Ik had geschreven dat ik wou deelnemen aan de Olympische Spelen, het EK en het WK", zegt Derwael.

  "En er stond ook in dat ik de allround- en brugfinales wou halen. Als ik nu een opstel zou maken over mijn dromen, zou het er anders uitzien. Ik zou meer de focus leggen op medailles."

  Derwael telt al een bronzen WK-medaille en een gouden EK-medaille. Wat is haar volgende doel? “Toewerken naar een wereldtitel", zegt Derwael.

  "Kwaad op mezelf tijdens trainingen na het EK"

  In 2017 ervoer Derwael dat het na een succes niet altijd even gemakkelijk is om de draad weer op te pakken. "Na het EK was het moeilijk om de training weer aan te vatten", zegt Derwael.

  "Ik wou dat iedereen me met rust liet. Mijn oefeningen lukten niet zo goed als voorheen, waardoor ik superkwaad werd op mezelf. Maar na het WK was het anders: ik ben toen weer heel positief de turnzaal binnengegaan op training."

  Nafi Thiam is Derwaels grote voorbeeld. "Ik vind het heel knap hoe Thiam na haar olympische titel meteen weer goud veroverde op het EK en het WK. Dat vind ik echt fantastisch."

  "Het is niet omdat je één goede prestatie geleverd hebt, dat je daarna geen andere goede prestaties meer kan leveren."