• home
 • video
 • pas verschenen

  Minister: "Hopelijk eindigen we in de medailles"

  Philippe Muyters: "Wij leggen de focus op de sporters die echt grote kans maken."

  Over anderhalve maand gaan in Zuid-Korea de Olympische Winterspelen van start. "Met de snowboarders maken we kans op een medaille", weet minister van Sport Philippe Muyters.

  België wil met de grootste winterdelegatie sinds 1938 naar Pyeongchang. "Dat is al positief", reageert minister van Sport Philippe Muyters in De ochtend.

  "Hopelijk zit er hier en daar ook een medaille in. Met de snowboarders maken we kansen. Zij hebben zich officieel nog niet gekwalificeerd, maar dat is een formaliteit."

  "Met ons beleid proberen we de ideale omstandigheden te creëren voor de sporters. Op het weer hebben we geen invloed, op het klimaat wel. Met Wintersport Vlaanderen beschikken we over een goede federatie. Op die manier geven we de atleten extra kansen."

  "Middelen zijn beperkt"

  Voor skiester Marjolein Decroix is het harken. Zij hoopt via crowdfunding haar selectie voor Pyeongchang te kunnen vaststellen.

  "Onze middelen zijn beperkt", legt minister Muyters uit. "Moeten we sporters ondersteunen om de top 8 te halen? Of gaan we voor medailles? Wij leggen de focus op de sporters die echt grote kans maken."

  Toetst Muyters zijn beleid af op medailles? "Neen, we bekijken het ruimer. Daarvoor hebben we een topsportindex in het leven geroepen. Die bekijkt niet alleen de Olympische Spelen, maar ook de Wereldspelen. En het draait daarin niet alleen om podiumplaatsen, maar ook om de top 8."