• home
 • video
 • pas verschenen

  Carton, Dauwens, Hannes en Kimeli spelen profcontract kwijt

  Louise Carton neemt tijd voor haar comeback.

  Louise Carton, Pieter-Jan Hannes, Axelle Dauwens en Isaac Kimeli hebben geen goed nieuws gekregen. Hun profcontract wordt niet verlengd. Renée Eykens ondertekende dan weer haar eerste profcontract bij Sport Vlaanderen.

  Van 7 naar 4 profatleten

  Volgend jaar telt de Vlaamse atletiekwereld geen 7, maar 4 profs. De enige voltijdse prof die overblijft is tienkamper Thomas Van Der Plaetsen. Polsstokspringer Ben Broeders en discuswerper Philip Milanov behouden hun deeltijds studentencontract. Zo'n contract is er vanaf 1 januari ook voor Europees beloftekampioene Renée Eykens (800 meter).

  Louise Carton (5.000 meter), Pieter-Jan Hannes (1.500 meter), Axelle Dauwens (400 meter horden) en Isaac Kimeli (1.500 meter) zijn hun contract kwijt. Ze betalen de prijs voor een minder seizoen. Geen van de vier atleten kon zich in de zomer voor het WK in Londen plaatsen.

  De atleten kunnen nu aankloppen bij de VDAB voor een werkloosheidsuitkering. Eline Berings, Niels Pittomvils en Bashir Abdi zitten al in het project. Kimeli en Dauwens dienden een aanvraag in.

  Carton: "Niet vergeten dat je ondersteuning beter kan gebruiken als het slecht gaat"

  "Voor mij was deze beslissing geen verrassing", zegt Louise Carton aan Sporza. "Ik heb een moeilijke zomer gehad en heb de norm die aan mijn contract verbonden was niet gehaald."

  "Mijn contract liep eigenlijk al eind oktober af. Ondertussen heb ik wel een werkloosheidsuitkering kunnen aanvragen waardoor ik een beetje financiële ondersteuning blijf krijgen en met mijn sport kan bezig blijven."

  In België worden de doelstellingen in de contracten voor atleten op korte termijn vastgelegd. In Engeland bijvoorbeeld wordt meer op een groot toernooi gefocust. 

  "Ik denk sowieso dat de lange termijn de beste prestaties oplevert op kampioenschappen. Ik heb de afgelopen jaren vrij veel druk ervaren omdat je elk jaar beter moet presteren. Terwijl ik nog maar 21 jaar was toen ik voor het eerst voor het programma in aanmerking kwam." 

  "Ik denk dat ik mezelf daardoor wel wat geforceerd heb en de grenzen van mijn lichaam niet helemaal heb gerespecteerd. Omdat je wilt voldoen aan bepaalde normen die je worden opgelegd. Het zou beter zijn als jonge atleten op lange termijn kunnen werken."

  "Daarvoor moet je durven te investeren. Ik denk dat dat in Vlaanderen niet voldoende wordt gedaan. Er wordt vaak vergeten dat je ondersteuning beter kan gebruiken op momenten dat het niet goed gaat, dan op momenten dat het wel goed gaat."

  "Ik heb ondertussen al een nieuwe balans gevonden, maar ik kan me voorstellen dat dat niet voor iedereen evident is. Zeker financieel."

  Louise Carton oververmoeid

  Louise Carton was de voorbije jaren het boegbeeld van het Belgische veldlopen. Tot de machine plots stokte. "Ik heb mijn grens overschreden", vertelde Carton aan Sporza. Nu werkt ze stapje per stapje aan haar comeback, weliswaar zonder profcontract.