• home
 • video
 • pas verschenen

  Backaert: "Zal carrière op termijn moeten opgeven voor de boerderij"

  Frederik Backaert reed vorige zomer voor de eerste keer de Tour.

  Het brede Vlaamse wielerpubliek leerde Frederik Backaert (27) pas echt kennen tijdens de Ronde van Frankrijk van afgelopen zomer. Hoezeer is het leven van de renner van Wanty-Groupe Gobert veranderd?

  "Een BV? Neen, dat ben ik niet"

  Alsof Frederik Backaert vóór de Ronde van Frankrijk niet bestond: zo kunnen we zijn 2017 misschien wel het best omschrijven. "Of ik nu een bekende Vlaming ben? Dat is in de weken na de Tour wel wat heftiger geweest, maar een BV ben ik niet", vertelde de eeuwige aanvaller een tijdje geleden in de Bende van Annemie op Radio 1.

  "Die Tour is wel goed geweest voor mijn naambekendheid. En naambekendheid maakt ook je contract, al zet ploegleider Hilaire Van der Schueren ons vaak met de voetjes op de grond."

  "Roy Jans werd in 2014 2e op het BK. Hij was toen ploegmaat. Na de finish ging Hilaire op zijn tenen staan. "Om je met je moeten op de grond te zetten", zei Hilaire tegen Roy. Er is altijd een maar."

  "Meer op de finales richten in de klassiekers"

  Ook voor Backaert is er na 2017 wellicht "een maar". Blijft hij de renner die de eerste uren van een koers zal kleuren in een vaak hopeloze ontsnappingspoging?

  "2017 is een druk jaar geweest, maar ik merk dat mijn moteur wat uitgezet is. Op training ben ik na 100 kilometer niet meer zo moe. En je hebt minder nood aan eten. Je merkt dat aan kleine dingen op training."

  "Of de ploeg dan meer van mij zal verwachten? Ja, maar van de voltallige ploeg. In de klassiekers moeten we ons misschien meer en meer op de finale richten."

  "Onze ploeg groeit. Het is niet meer dat we zoals 4 of 5 jaar geleden altijd in de vroege vlucht moesten zitten. We moeten ook eens denken aan de finale."

  "Tro Bro Léon is mijn favoriete koers"

  Frederik Backaert reed zich in de Tour in de kijker, maar had voor de start van de Ronde van Frankrijk zijn contract bij Wanty-Groupe Gobert al verlengd. Hij blijft er nog zeker één seizoen.

  "Of ik andere voorstellen gehad heb? Er zijn gesprekken geweest, maar ik wou graag tekenen voor de Tour. Of ik daar nu spijt van heb? Neen. In principe was het beter geweest na de Tour, maar dat zijn vijgen na Pasen. Ik kon net zo goed in de eerste rit gevallen zijn en je tekent altijd wel om zekerheid te hebben."

  Waarom verlengde Backaert maar voor één jaar? "Om een mogelijkheid open te laten. Er was een voorstel voor twee jaar, maar gezien mijn leeftijd en ambities heb ik voor één seizoen gekozen. Ik wil altijd hogerop en wil elk jaar een stapje vooruit zetten. Ik ben een gestage groeier."

  "Als er dit jaar weer een stap voorwaarts volgt, dan zien we wel wat er uit de bus komt. Als ik niet meer groei, dan zal het als knecht zijn. Wat een goeie stap dan is? Winnen is niet voor iedereen weggelegd."

  "Maar zo is de Tro Bro Léon mijn favoriete koers, le petit Paris-Roubaix. Dat is een koers op grindwegen, de Strade Bianche van West-Frankrijk. Vorig jaar werd ik er tweede. De winnaar krijgt een biggetje en wij hebben geen varkens op de boerderij. Ik zou er goed voor zorgen", zegt de boerenzoon.

  "Dacht bij val van De Plus meteen het ergste"

  Met Laurens De Plus, Laurens De Vreese en Aimé De Gendt vormt Frederik Backaert het trainingsgroepje "De Mattentaartentrappers". In de Ronde van Lombardije kwam trainingsmakker Laurens De Plus zwaar ten val.

  "Laurens kan goed vallen", knipoogt Backaert. "De Vreese zei nog tegen hem: als je stopt met koersen, dan kun je duiker worden. Maar het is gelukkig goed afgelopen."

  "Ik lag op de massagetafel en zag de val rechtstreeks op televisie. Mijn verzorger en ik stonden perplex, de massage was snel gedaan. Je denkt meteen aan het ergste."

  "Mijn moeder geeft me nu altijd een zoen als ik vertrek"

  Het (Belgische) peloton bleef de voorbije jaren niet gespaard van zware valpartijen. Frederik Backaert verloor ploegmakker Antoine Demoitié bij een ongeluk in Gent-Wevelgem, Stig Broeckx lag een tijdje in een coma na een val in de Ronde van België.

  "En er was ook nog de val van Stijn Vandenbergh in de Vierdaagse van Duinkerke. Ik rijd vaak achteraan in het peloton en zie dus vaak valpartijen gebeuren. Ik was in paniek. Het was precies alsof Stijn niet meer ademde. Toen ik Stijn een tijdje later terugzag, zei ik hem: de laatste keer dat ik je gezien heb, dacht ik dat je dood was. Dat is erg om te vertellen."

  "Of ik zelf dan nooit bang ben? Je kunt overal iets tegenkomen en je moet dat een beetje kunnen relativeren. Maar ik denk dat het voor de ouders van renners nog veel erger is. Sinds die zware valpartijen geeft mijn moeder mij altijd een zoen als ik vertrek. Vroeger deed ze dat niet."

  "Ik zal mijn carrière moeten opgeven voor de boerderij"

  Boerenzoon Frederik Backaert woont nog thuis bij zijn ouders. Zijn leven bestaat dus niet alleen uit fietsen. "Ik train in de voormiddag en na het middageten en een rustpauze trek ik naar buiten. Ik zou niet weten wat ik anders zou moeten doen."

  Zal Backaert op termijn de boerderij overnemen? "Dat wordt misschien wel een beetje verwacht. Mijn vader is 67 jaar, mijn moeder 57 jaar. Dat is al een zekere leeftijd."

  "Of ik mijn carrière dan zal moeten opgeven? Dat zal op een bepaald moment wel het geval zijn, maar ik hoop nog 5 à 6 jaar in het peloton te blijven. Het hangt ook af van het contract dat je krijgt. Als je goed je boterham verdient en als het doenbaar blijft voor je ouders, dan is er veel mogelijk."