• home
 • video
 • pas verschenen

  Zuid-Amerikaanse voetbalbobo's veroordeeld in FIFA-corruptiezaak

  Napout was een tijdje voorzitter van de Zuid-Amerikaanse voetbalbond.

  Voor het eerst heeft een rechtbank voetballeiders die zich jarenlang schuldig hebben gemaakt aan corruptie veroordeeld. Die bedenkelijke eer valt de Braziliaan José Maria Marin en de Paraguayaan Juan Angel Napout te beurt.

  In 2015 ging de bal over corruptie binnen de FIFA aan het rollen. De Amerikanen namen de koe bij de horens en begonnen als eerste een rechtszaak. Van de 42 mensen die zijn aangeklaagd stonden de voorbije weken de eerste 3 terecht.

  José Maria Marin, de voormalige voorzitter van de Braziliaanse voetbalbond, werd onder meer schuldig bevonden aan misdadige samenzwering, internetfraude en witwaspraktijken.

  Juan Angel Napout, die ooit nog baas was van de Zuid-Amerikaanse voetbalbond Conmebol, maakte zich schuldig aan samenzwering en witwaspraktijken.

  Beide heren hebben zich bij de toekenning van toernooien en tv-rechten persoonlijk verrijkt. Ze waren al een tijdje uit al hun officiële voetbalfuncties ontheven.

  Ook Manuel Burga van de Peruaanse voetbalbond moest zich komen verantwoorden, maar in zijn zaak valt pas later een uitspraak.

  FIFA: "Wij zijn een slachtoffer"

  Bij de Wereldvoetbalbond FIFA hebben ze met een kort statement gereageerd. Ze voelen zich een slachtoffer in deze zaak en "zullen de nodige stappen ondernemen om de verliezen de ze geleden hebben terug te vorderen".