• home
 • video
 • pas verschenen

  Joos: "Als Vermaelen in Clasico slaagt voor examen, kun je hem niet meer mislukt noemen"

  "Vermaelen tegen Benzema, dat wordt een mooi duel."

  Zaterdag valt het leven in Spanje even stil, want dan wordt de Clasico Real Madrid-Barcelona gespeeld. Commentator Filip Joos blikt bij ons vooruit op de Spaanse kraker. "Na de Supercup voelde Barcelona zich nog inferieur, nu is het de grote overwinnaar."

  Het verschil tussen Barcelona en Real Madrid is momenteel 11 punten (met een match minder voor Real). "Eigenlijk moet Real winnen. Dan is er, zoals ze het hier zeggen, Hay liga. We hebben een kampioenschap!"

  "Real is bijzonder zwak begonnen aan de competitie. Dat was misschien niet toevallig de periode waarin Ronaldo zijn schorsing uitzat. Die had hij gekregen in de Supercup tegen Barcelona, toen Real Barça nog door de gehaktmolen haalde."

  "Ik heb die 2 matchen becommentarieerd en wat Piqué achteraf zei, klopte. "Voor het eerst voelden we ons inferieur tegenover Real." Maar kijk, we zijn december en Barcelona is op dit moment de grote overwinnaar. Zo snel kan het lopen."

  "Barcelona is, ook zonder Neymar, weer op niveau"

  Hoe is het dan zo snel kunnen keren bij Barcelona? "Onder de nieuwe coach Valverde is een soort normale toestand teruggekeerd. Luis Enrique begon overal spoken te zien. Zijn persconferenties waren vaak vechtconferenties, al viel dat nog mee in vergelijking met de Mourinho's van deze wereld."

  "Valverde heeft de tering naar de nering gezet. Hij is beginnen te werken aan die ploeg. Suarez is ook weer meer in vorm gekomen. Dat is belangrijk, want Messi kan het niet alleen."

  "Kortom, de ploeg draait weer. Tegen Deportivo was het weer om duimen en vingers bij af te likken. Dat is een teken dat ze weer op niveau zijn, ook zonder Neymar."

  "Twijfel niet dat Vermaelen het goed kan doen tegen Real"

  De voorbije weken heeft ook Thomas Vermaelen een plaatsje in de machine bij Barcelona veroverd. Ook tegen Real wordt hij in de basis verwacht. "Wie had dat nog gedacht? Ik denk zelfs Vermaelen zelf niet."

  "In het begin van het seizoen zat Vermaelen zelfs niet eens op de bank. Maar door de blessure van Umtiti speelt hij. Hij doet het heel goed, maar ik vrees wel dat hij zijn basisplaats weer zal verliezen als Umtiti fit is. En dan kan het dat hij weer weinig speelt."

  "Maar Vermaelen toont nu dat hij mee kan draaien bij dit Barcelona. Terwijl hij toch een beetje de vreemde eend in de bijt is. Hij had eigenlijk al het etiket "mislukt" opgekleefd gekregen."

  "Maar als het morgen lukt, kun je hem niet meer mislukt noemen. Het is een soort examen, maar vergeet niet dat Vermaelen de beste Belgische verdediger was op het EK. Ik twijfel er niet aan dat hij de mogelijkheden heeft om het goed te doen tegen Real."

  "Hij weet ook dat in zo'n beladen duel in principe het minste foutje afgestraft zal worden. Benzema, die wordt uitgefloten in Bernabeu, wordt zijn rechtstreekse tegenstander. Dat wordt een mooi duel."