• home
 • video
 • pas verschenen

  Boze Armstrong: "Alsof Froome een jerrycan vol epo nam als ontbijt"

  Lance Armstrong komt volgend jaar als eregast naar de Ronde.

  Ook dopingzondaar Lance Armstrong laat zijn licht schijnen op de zaak-Froome. Hij haalt vooral uit naar de UCI en de media. "De kranten schetsen een verkeerd beeld van de situatie", zegt de Amerikaan, die zijn 7 Tour-zeges kwijtgeraakte na zijn dopingbekentenis.

  "Froome wordt niet correct aangepakt"

  Lance Armstrong neemt het op voor Chris Froome, die in de Vuelta een te hoogte salbutamol-waarde liet optekenen. "Zijn reputatie is voor altijd beschadigd", reageert Armstrong in zijn podcast.

  "Toen ik een telefoontje kreeg om mijn mening te geven over het geval-Froome, zei ik: “Je bent gek!” En ik hing meteen op", zegt Armstrong. "Ik ben de laatste persoon die iets zou moeten zeggen over die situatie."

  "Maar de manier waarop Froome wordt aangepakt, voelt niet goed aan. In de New York Times las ik de grootste onzin. Ze schreven alsof Froome een jerrycan vol epo nam bij zijn ontbijt. Het is zo oneerlijk om zo'n verkeerd beeld te schetsen over de zaak."

  "Het zal niet plezant zijn voor Froome in juli"

  "Froomes reputatie is voor altijd beschadigd. Als Froome in juli aan de start van de Tour de France staat, zal dat allesbehalve plezant zijn voor hem", weet Armstrong.

  Armstrong insinueert dat de positieve test van Froome gelekt is door iemand van de UCI zelf. "Een maand na die positieve test werd Brian Cookson niet herverkozen tot UCI-voorzitter. Dat betekent dat er met Lappartient een nieuwe administratie kwam en dat er mensen weggingen en nieuwe mensen binnenkwamen in de UCI..."

  "Wielrennen is de pispaal van de sportwereld. Het is altijd de wielersport die geviseerd wordt. En ik besef dat ik daarvoor de grote schuldige ben."

  "Waarom is de wielersport zo'n bananenrepubliek?"

  Volgens Armstrong is de huidige structuur van de wielersport slap. "Waarom is deze sport zo'n bananenrepubliek?", zegt de Amerikaan. 

  "De MPCC (de beweging voor een geloofwaardige wielersport) vraagt aan Sky om Froome te schorsen. Maar wie heeft die nieuwe politie-eenheid in het wielrennen opgericht?"

  "Zelf heb ik niks tegen Team Sky. De ploeg is superprofessioneel. Dat ze te veel geld hebben? Wel, geef dan wat meer geld aan de andere ploegen, hé."