• home
 • video
 • pas verschenen

  "Ik denk dat Marc Coucke zichzelf nog zal tegenkomen"

  Martin Heylen, minister Koen Geens en presentator Bart Schols.

  De verhuizing van Marc Coucke van Oostende naar Anderlecht blijft nazinderen. Toch kan Martin Heylen, een van de bekendste KVO-fans, het vertrek van Coucke stilaan een plaats geven. "De zakenman Coucke heeft een opportuniteit gezien", zei Heylen donderdagavond in "De afspraak" op Canvas.

  "Coucke kan veel meer geld verdienen bij Anderlecht"

  "Woensdagnamiddag schrok ik toen ik het nieuws hoorde. Ik viel compleet uit de lucht", blikte Martin Heylen gisteren terug op wat hem en duizenden andere KV Oostende-supporters een dag eerder overkomen was.

  "Ik ken Marc Coucke van in het stadion, van een glas wijn met hem te drinken. Ik weet hoe zeer hij betrokken is bij KVO. Is, want ik spreek voorlopig in de tegenwoordige tijd."

  "Ik weet dat Coucke heel begeesterend is voor KVO. Bij een nederlaag zat hij altijd in zak en as en was het droefenis alom. Dus moest ik dit even verwerken en plaatsen."

  "Maar ik denk dat ik het nu wel weet: de zakenman Marc Coucke heeft een opportuniteit gezien. Hij kan veel meer geld verdienen bij Anderlecht."

  "Tegelijkertijd zit hij met zijn hart bij Oostende. Je kunt dat niet faken gedurende al die jaren. Hij is al meer dan 40 jaar supporter. Ik denk dat hij zichzelf nog zal tegenkomen."

  "Maar supporters die zeggen dat Marc Coucke een verrader is en een lafaard die de club de rug toekeert... Ik denk dat veel mensen, als ze de kans krijgen om elders 10 miljoen euro of meer te verdienen, misschien wel eens een andere sjaal zouden aantrekken. Ik kan het dus ergens wel volgen."

  "Er is maar 1 constante in het voetbal: de supporter"

  Walter Damen zat ook aan de tafel van De afspraak. De advocaat stapte vijf jaar geleden met een aantal vrijwilligers in het bestuur van Beerschot Wilrijk, dat in een mum van tijd van 1e provinciale naar 1B doorstootte.

  Damen: "Wat er nu met Coucke in Oostende en Anderlecht gebeurt, zie je overal gebeuren. Voetbal heeft te maken met groot geld, met makelaars en spelerslonen. Daarbij gaat men soms aan de essentie voorbij, want voetbal is een spel, een uitlaatklep voor heel veel mensen. Er is maar één constante in het voetbal: de supporter. Die blijft altijd trouw aan de club."

  "Ik weet één ding: als er volgend jaar een nieuwe sterke man komt bij Oostende en KVO staat met hem weer in de top 3, dan is Marc Coucke al lang vergeten. Dus alles is vergankelijk, behalve de supporter."

  "In de subtop is er wel nog clubliefde"

  "Clubliefde is romantiek", vulde Martin Heylen aan. "Als supporter beleef je fantastische tijden. Het is geweldig om te supporteren. Voetballers op hun beurt zijn steeds meer passanten geworden. Ze willen snel veel geld verdienen. Dat zie je ook al een tijdje met trainers en voorzitters."

  Justitieminister Geens, ook te gast in De afspraak: "In de subtop speelt die clubliefde bij spelers nog wel. Een Losada en Messoudi bij Beerschot Wilrijk bijvoorbeeld. Die spelen er al jaren. Timmy Simons en Olivier Deschacht zijn de uitzondering op het topniveau. Maar zij gaan dan ook al naar de 40 of zijn de 40 zelfs al voorbij."

  "Wat we ontdekt hebben is dat Sinterklaas niet bestaat"

  Martin Heylen: "Ik denk dat het nog wel goedkomt met KVO. Sommigen zeggen dat KVO ten dode opgeschreven is, maar ik ben geen doemdenker. Bij Oostende zijn er door overwinningen in korte tijd veel supporters bijgekomen. Maar: de echte kern zal blijven. KVO is een familiale club met toffe mensen."

  "Sportief was het dit seizoen trouwens ook al minder, mét Marc Coucke. Het moet van de spelers op het veld komen. Die moeten nu een signaal geven tijdens de volgende match."

  "Marc Coucke is overigens geen sjeik uit Qatar geweest die vanop afstand een club kocht om te laten renderen en te verkopen. Hij heeft voor een structuur gezorgd, een goeie staf, een nieuwe tribune en wat ik opvang in de coulissen: hij is zijn opvolging aan het voorbereiden. Het ziet er goed uit. Het enige dat wij nu ontdekt hebben is dat Sinterklaas niet bestaat."

  Het gesprek met Martin Heylen, Koen Geens en Walter Damen:

  Video player inladen...