• home
 • video
 • pas verschenen

  Jan Mulder: "Coucke moet 100 miljoen investeren"

  Jan Mulder is een icoon en liefhebber van het paars-witte huis.

  We hebben al veel geluiden gehoord over Marc Coucke als verrassende overnemer van Anderlecht. Wat vindt RSCA-icoon Jan Mulder, soms lyrisch, altijd kritisch over paars-wit, ervan? Is hij al gewend aan het begrippenpaar Coucke-Anderlecht, wilde De wereld vandaag weten? "Neen", is het antwoord.

  "Coucke heeft zijn hart aan het voetbal verpand, jammer genoeg aan Oostende"

  Jan Mulder verwees meteen naar "het verdriet van Oostende". De 72-jarige analist vindt het heel erg dat Oostende Coucke kwijt is. "Maar of ik nou heel blij moet zijn met Marc Coucke als voorzitter van Anderlecht? Het is even wennen...", stelt hij op Radio 1.

  "Ik ben het met Paul Van Himst eens: ik zag ook niet zoveel in een Rus. In Gheysens zag ik het ook niet. Ik begrijp wel dat Roger Vanden Stock redelijk tevreden is met Marc Coucke."

  "Kijk: we leven wel in 2017. En er is 70 miljoen betaald door Coucke en dat schijnt te tellen. De club was te koop en is gekocht door een eerbiedwaardige Belgische burger, die het zakelijk gezien goed gedaan heeft."

  Eén ding vindt Mulder wel lastig: "Coucke heeft zijn hart aan het voetbal verpand, jammer genoeg, aan KV Oostende. En hij moet dat nu voor Anderlecht doen. Dat is even slikken, zowel voor Oostende als voor Anderlecht."

  "Coucke heeft er zin in, Roger had dat niet meer"

  Wat had vader Vanden Stock hiervan gevonden? "Hetzelfde ongeveer, denk ik. Kijk: in de familie Vanden Stock was er geen opvolger. Ik had het gevoel dat de energie een beetje was uitgeblust bij Roger. Die kon de enorme commercialisering van het voetbal niet allemaal meer aan."

  "Wat dat betreft, lijkt Marc Coucke me nu de betere man. Die heeft er zin in. Roger had dat niet meer."

  Sportief hoopt Mulder op een meerwaarde. "Ja. Ik verwacht wel iets. Ik heb al een soort plan van aanpak in gedachten", lacht Mulder. "Ik kwam hem eens tegen toen hij nog voorzitter van Oostende was. Ik zei hem: "Besteed nou eens wat geld aan Oostende. Koop eens een spits en niet voor 500.000 euro, maar voor een bedrag." En dat kun je in Brussel bij Anderlecht met 10 vermenigvuldigen."

  "Hij moet in de buidel tasten. Dan is men consequent aan de gang van zaken zoals die zich nu voordoet. Het is namelijk big business geworden. En als je met Anderlecht omhoog wil, moet je - laat ik zeggen - 100 miljoen investeren."

  Mulder: "Verraden en ziek in Oostende"

  KV Oostende blijft verweesd achter. "Ik kan me voorstellen dat de supporters zich verraden voelen. Al zou ik Coucke niet als een verrader willen beschouwen. Hijzelf heeft het er vast moeilijk mee gehad, hij was vanaf zijn zesde supporter van Oostende."

  "Ik kan me voorstellen dat ze daar ziek zijn van deze transfer. Ik vind het ook niet leuk. Maar het is niet anders. Dat bedoel ik met 2017."