• home
 • video
 • pas verschenen

  Ex-wielerarts Mathieu: "Slaapmiddelen zijn nog altijd populair in het peloton"

  Tolhoek (l) en Lobato (r) werden door Stilnoct-misbruik weggestuurd op stage.

  De onverkwikkelijke zaak rond 3 renners van LottoNL-Jumbo heeft het gebruik van slaapmiddelen bij renners weer op de agenda gezet. Jan Mathieu, die tot voor kort wielerarts was bij de Belgische Lotto-ploeg, legt uit waarom de renners nog altijd naar het middel grijpen.

  "Stilnoct is een inslaper, een slaapmiddel dat na 3 uur is uitgewerkt, waarna je zelf moet voortslapen", legt Jan Mathieu (foto onder) uit. "De renners gebruiken het vooral om een zekere nachtrust te hebben. Daarom wordt het meer door sporters gebruikt dan mensen die gewoon gaan werken."

  "Nachtrust is heel erg belangrijk voor renners, zeker in rittenkoersen. Zodat je niet in je bed ligt te woelen. Maar je kan er wel afhankelijk van geraken."

  "Toen ik in het wielrennen werkte, hamerde ik erop dat het middel alleen maar gebruikt zou worden voor belangrijke wedstrijden en niet gewoon thuis."

  Als recuperatiemiddel is het zeker ook niet heiligmakend. "De slaap door een slaapmiddel is een ander soort slaap dan een natuurlijke slaap. Bij die laatste recupereer je beter."

  "Stilnoct wordt vaak als roesmiddel gebruikt"

  "Er is wel een periode geweest dat er serieus misbruik gemaakt werd van Stilnoct. De pillen werden als roesmiddel gebruikt bij het uitgaan. Dat is wellicht ook gebeurd bij de renners van Lotto-Jumbo."

  "Ze nemen het slaapmiddel en proberen dan toch wakker te blijven. Als je daarin slaagt, kom je in een roes en weet je niet meer wat er gebeurt. Zeker in combinatie met alcohol is dat heel gevaarlijk."

  "Ik heb ook verhalen gehoord dat het middel tijdens trainingskampen wordt gebruikt om een maaltijd te kunnen overslaan en zo te vermageren. Maar dat heb ik zelf nooit meegemaakt."

  "Je kunt moeilijk de koffers van de renners onderzoeken"

  Jan Mathieu vindt het goed dat de wielerploegen, zoals nu LottoNL-Jumbo, de strijd aanbinden tegen het misbruik van slaapmiddelen. "Jonge mensen hoeven eigenlijk geen slaapmiddelen te nemen. Ik snap dus dat ploegen dit aan banden willen leggen."

  "Maar slaapmiddelen zijn volgens mij nog altijd populair in het peloton. Je kunt ook moeilijk de koffers van je renners onderzoeken. Er zou een vertrouwensband moeten zijn tussen de renner en de ploegarts."