• home
 • video
 • pas verschenen

  VIDEO: STVV start met scheidsrechteropleidingen voor jongeren

  De Referee Academy gaat van start op 3 januari.

  Voetbalclub STVV zal vanaf 3 januari starten met een Referee Academy. Jongens en meisjes tussen 12 en 18 jaar kunnen er terecht voor een gratis opleiding tot scheidsrechter. STVV werkt voor het project samen met ex-scheidsrechter Serge Gumienny.

  STVV, Serge Gumienny en Scheidsrechters Gewest HasTrui willen met de Referee Academy de instapdrempel voor jonge voetballers zo laag mogelijk maken.

  "We willen een groep gedreven jongeren intensief begeleiden en opleiden tot scheidsrechter", zegt Gumienny. "Het aantal scheidsrechters in Limburg daalt duidelijk. Dat komt door de vergrijzing, maar ook door scheidsrechters die er snel mee ophouden", legt Glenn Rubens van HasTrui uit.

  Met de Referee Academy hopen de partners veel jonge voetballiefhebbers aan te spreken. 3 januari begint de eerste training. "Na twee trainingen willen we de jongeren al meteen laten proeven van een match. We willen kort op de bal spelen. De opleiding duurt twee jaar", zegt Rubens.

  Na die twee jaar kunnen de jongeren kiezen om door te gaan. "Dan krijgen ze drie officiële cursussen en mogen ze na hun examen ook hun eerste officiële match fluiten", verduidelijkt Rubens.

  Trainingen worden begeleid door huidige of gewezen nationale refs

  "We vinden het belangrijk om de jongeren in een beschermde omgeving te laten proeven van het leven van een scheidsrechter", zegt David Meekers, gedelegeerd bestuurder van STVV. 

  De trainingen tot scheidsrechter worden telkens begeleid door huidige of gewezen nationale refs. Na 30 jaar als actief scheidsrechter slaat Gumienny dus een andere weg in.

  "Het is een mooie gelegenheid voor mij om mijn ervaring door te geven aan de jeugd. Mijn droom is dat ten minste één FIFA-scheidsrechter uit Limburg gerekruteerd wordt. Want dat is belangrijk voor het Limburgse voetbal", zegt Gumienny.

  Video STVV: