• home
 • video
 • pas verschenen

  Oud-wereldkampioen en senator Romario: "Ik wil bondsvoorzitter van Brazilië worden"

  Romario strijdt al jaren tegen corruptie in de Braziliaanse voetbalwereld.

  Vier dagen nadat de Braziliaanse bondspreses Del Nero door de FIFA voor 90 dagen geschorst was, heeft de Braziliaanse ex-topvoetballer Romario zich gemeld voor de job. De 51-jarige ex-spits van PSV, Barcelona en Valencia - die Brazilië mee aan de wereldtitel hielp in 1994 - vecht al jaren tegen de corruptie in het Braziliaanse voetbal.

  De FIFA zette huidig voorzitter Marco Polo del Nero op de strafbank omdat hij de ethische regels zou overtreden hebben. In Brazilië loopt er ook al een onderzoek tegen de 76-jarige bobo op dezelfde grond.

  Del Nero en zijn 2 voorgangers, Ricardo Teixeira en José Maria Marin, zijn in de VS ook in beschuldiging gesteld in het grootste corruptieschandaal dat de voetbalwereld ooit getroffen heeft.

  Romario, tegenwoordig senator voor zijn thuisstaat Rio de Janeiro, leidt al jaren een politiek onderzoek naar het geldgewin van de Braziliaanse voetbaltop. Daar maakt hij ook zijn slagzin van om zijn kandidatuur kracht bij te zetten.

  "Niemand heeft zo hard tegen die bende gevochten als ik, dus ik ben een gewettigde kandidaat", zegt Romario. "Ik ben gekwalificeerd voor de job. Mijn geloofsbrieven zijn al mijn bijdragen aan het voetbal, op en naast het veld."

  Verwijt Havelange, Marin, Teixeira en Del Nero

  De gedrongen oud-aanvaller verweet voormalig FIFA-voorzitter Joao Havelange, die vorig jaar overleed, een systeem van bedrog in het Braziliaanse voetbal en daarbuiten te hebben geïnstalleerd. Romario vroeg vorig jaar in het Braziliaanse congress de vervolging van Marin, Teixeira en Del Nero.

  De wereldkampioen van 1994 in de Verenigde Staten heeft zijn politieke populariteit te danken aan zijn voetbalsuccessen. Hij heeft ook al gezegd dat hij plannen heeft om gouverneur van Rio te worden, waarna hij de failliete staat wil hervormen.