• home
 • video
 • pas verschenen

  Coup de théâtre: Anderlecht kiest voor Coucke als nieuwe eigenaar

  Marc Coucke is momenteel al eigenaar van KV Oostende.

  Niet Wouter Vandenhaute, niet Paul Gheysens, maar Marc Coucke wordt de nieuwe eigenaar van Anderlecht. Anderlecht heeft al een akkoord met Coucke, er moet wel nog voort onderhandeld worden.

  De overname van Anderlecht leek een strijd te worden tussen mediamagnaat Wouter Vandenhaute en bouwheer Paul Gheysens, maar het is uiteindelijk derde hond Marc Coucke die met het been aan de haal gaat.

  De Raad van Bestuur van Anderlecht besloot unaniem om de onderhandelingen enkel nog voort te zetten met Coucke, die al eigenaar is van KV Oostende. "Het doel blijft om de onderhandelingen af te ronden voor het einde van het jaar."

  Coucke zou 70% van de aandelen verwerven, de rest blijft in handen van enkele minderheidsaandeelhouders, onder wie ook Michaël Verschueren, de zoon van "Mister Michel".

  Vanden Stock over keuze: "Langetermijnvisie en stabiliteit"

  Voorzitter Roger Vanden Stock is tevreden met de keuze voor Marc Coucke. "Zoals mijn vader het mij voordeed, wou ik op de tijd de fakkel doorgeven, zodat ik zeker was dat Anderlecht in goeie handen terechtkwam."

  "Met andere woorden, in de handen van mensen die het goed voor hebben met de club, en die bovendien een langetermijnvisie hebben en de club de nodige stabiliteit kunnen bieden."

  "Daarom ben ik verheugd met de beslissing van de Raad van Bestuur om de club over te laten aan de heer Coucke, samen met de aandeelhouders die aan boord blijven."

  "Zij bieden samen de beste garantie op een succesvolle toekomst, waarin Anderlecht het hoogste doel zal kunnen nastreven in België en een rol van betekenis zal blijven spelen in Europa."

  "De nieuwe eigenaars hebben me overtuigd dat ze écht begaan zijn met de toekomst van deze club, zijn jeugd, zijn spelers, zijn medewerkers en - zeker niet onbelangrijk - zijn supporters. Zowel hun sportieve visie als hun financiële draagkracht laat het beste verhopen."

  "Ik kijk met veel plezier terug op het beleid van mijn vader en mijn familie. Maar het is nu tijd om de scepter over te dragen, zodat Anderlecht voor altijd Anderlecht mag blijven."

  Coucke: "KV Oostende blijft de club van mijn hart"

  Omdat Marc Coucke geen eigenaar kan zijn van KV Oostende én Anderlecht moet hij zich terugtrekken bij de club waar hij nu nog voorzitter is. "Maar KVO is de club van mijn hart. Ik ben er al sinds mijn 5e supporter en dat zal uiteraard zo blijven."

  "De komende dagen zullen we zowel met Anderlecht als KV Oostende de nieuwe toekomstplannen uitrollen. Het is nu nog te vroeg om daarover alle details te kunnen geven."

  "We zullen er hoe dan ook voor zorgen dat KV Oostende verder uitgebouwd kan worden, met extra verankering die past bij het profiel en de ambities van de club. Dat alles in de lijn die de voorbije jaren werd uitgezet."

  "KVO zal de komende jaren dan ook een Weireldploegsje blijven. Daar zal het sterke team dat ik daar heb uitgebouwd over waken."

  Ghelamco reikt Coucke de hand

  Via zijn kinderen bracht Ghelamco-baas Paul Gheysens een bod uit op Anderlecht, maar de Raad van Bestuur koos er woensdag voor om exclusief met Marc Coucke te onderhandelen. "We wensen de nieuwe eigenaar van Anderlecht van harte te feliciteren met de overname van de club", reageert Ghelamco in een persbericht.

  "Het is een prachtige club die een mooie toekomst tegemoet gaat. Daarmee kunnen we de overnemer alleen maar alle succes toewensen. We kijken uit naar het opbouwen van een constructieve relatie en staan open voor bijkomende samenwerkingsverbanden met de nieuwe leiding van RSCA. De prachtige club staat voor tal van uitdagingen, uitdagingen die ze niet alleen hoeft te trotseren."

  "De overname biedt een aanzienlijke opportuniteit om het stadiondossier een nieuwe boost te geven. Een nieuw stadion is de deur naar Europa en één van de noodzakelijke bouwstenen voor blijvende Europese successen. We kijken er als Ghelamco dan ook naar uit om samen met de nieuwe clubleiding deze nieuwe infrastructuur te voorzien, zoals in eerdere engagementen is overeengekomen."

  "Onder leiding van de vorige eigenaars zijn verschillende verbintenissen aangegaan tussen de club en onze onderneming, met het zicht op het Eurostadion en de huisvesting van Anderlecht. Dit gaat onder meer over het principe-akkoord van 2015, wat een uitdrukkelijke voorwaarde was tot het ondertekenen van de erfpacht voor Ghelamco door de stad Brussel. De overname verandert niets aan deze destijds aangegane verbintenissen en engagementen. We gaan ervan uit dat de nieuwe eigenaars te goeder trouw de engagementen zullen nakomen en constructief zullen meewerken."