• home
 • video
 • pas verschenen

  Blessuregevoelige Rosicky (37) stopt: "Lichaam kan het niet meer aan"

  Tomas Rosicky is zowel de jongste als de oudste Tsjechische international.

  De Tsjech Tomas Rosicky houdt het profvoetbal voor bekeken. De stijlrijke ex-middenvelder van Dortmund en Arsenal deelde zijn beslissing mee op een persconferentie bij zijn huidige club Sparta Praag. "Mijn lichaam kan de vereisten van het profvoetbal niet meer aan." De carrière van de 37-jarige international werd geteisterd door blessureleed.

  Doorbraak en titel bij Dortmund

  Rosicky brak begin jaren 2000 door op het middenveld van Borussia Dortmund. Met de Tsjechen Jan Koller en Rosicky en de ervaren Duitsers Jens Lehmann en Jürgen Kohler pakte Dortmund de titel in 2002. Dat jaar verloor de Bundesliga-club ook de UEFA Cup-finale tegen Feyenoord.

  10 jaar Arsenal: 248 matchen, veel blessures

  Dortmund kwam in financieel lastig vaarwater terecht en Rosicky maakte in 2006 de overstap naar Arsenal, waar hij 10 seizoenen onder Arsène Wenger zou spelen.

  De Tsjech kende veel ups en downs in Londen door blessureleed. Zo groeide hij nooit echt uit tot een onbetwiste basisspeler. Hij kwam in totaal aan 248 wedstrijden voor Arsenal, waarmee hij 2 keer de FA Cup won.

  In de zomer van 2016 keerde hij terug naar zijn opleidingsploeg Sparta Praag, waar hij in anderhalf seizoen maar 13 keer in actie kwam.

  Jongste en oudste Tsjechische international

  Rosicky verzamelde liefst 105 caps voor zijn land. Hij was erbij op de EK's van 2000, 2004, 2012 en 2016 en speelde de Wereldbeker in 2006. Op het EK van vorig jaar in Frankrijk werd Rosicky de oudste speler die ooit voor Tsjechië voetbalde. Opvallend: Rosicki is ook nog steeds de jongste international die Tsjechië ooit had, op zijn 19e in 2000.

  Tweets over afscheid: