• home
 • video
 • pas verschenen

  Russische topkandidaat voor schaatsgoud Joeskov vrijgepleit van dopinggebruik

  Joeskov moest zich verantwoorden na het hertesten van dopingstalen van 2014.

  Denis Joeskov, een concurrent van Bart Swings op de 1.500m, staat een stap dichter bij Pyeongchang 2018. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft de disciplinaire procedure tegen de Russische schaatser beëindigd. De 28-jarige wereldrecordhouder was een van de Russen die zich moest verantwoorden voor een speciale commissie na het hertesten van dopingstalen van Sotsji 2014.

  Het verhaal is ondertussen algemeen bekend. In Rusland bestond voor, tijdens en na de Winterspelen van 2014 in Sotsji een wijdverbreid dopingsysteem, waarbij onder meer dopingstalen gemanipuleerd werden.

  Het IOC besliste daarop een pak dopingstalen van de Russische Winterspelen te hertesten. Ook die van Joeskov. De wereldkampioen op de 1.500 meter van 2013, 2015 en 2016 moest zich komen verantwoorden voor de speciaal opgerichte Oswald-commissie.

  De website Inside The Games, gespecialiseerd in olympisch nieuws, meldt nu dat Joeskov vrijgepleit werd. "De disciplinaire commissie is tot de conclusie gekomen dat er onvoldoende bewijzen zijn om een overtreding tegen de dopingregels door de atleet hard te maken", citeert de website een niet-openbaar rapport.

  "De disciplinaire procedure tegen Denis Joeskov wordt beëindigd en de zaak is gesloten."

  Joeskov schaatste onlangs wereldrecord

  Joeskov moet officieel nog geselecteerd worden voor de Spelen. Als land is Rusland immers uitgesloten, maar Russen die nog clean zijn mogen als individuele sporters onder olympische vlag meedoen.

  Als Joeskov in Zuid-Korea van start gaat, is hij meteen dé topfavoriet op de 1.500 meter.

  10 dagen geleden zette de Rus een wereldrecord neer: met 1'41"02 deed hij 2 honderdsten af van de besttijd van Shani Davis uit 2009. De drie wereldbekerraces die hij dit seizoen reed, won hij. In februari op het WK afstanden in Zuid-Korea pakte hij zilver na de Nederlander Kjeld Nuis.