• home
 • video
 • pas verschenen

  Entourage wereldkampioen Gatlin in dopingopspraak na undercoveroperatie

  Justin Gatlin won goud op het WK 2017 in Londen.

  Een coach en manager van wereldkampioen sprint Justin Gatlin zijn in opspraak gebracht door een undercoveroperatie van de Engelse krant The Telegraph. De twee zouden testosteron en groeihormoon aangeboden hebben. IAAF-voorzitter Sebastian Coe spreekt van "ernstige beschuldigingen". De dopinginstanties van de wereldatletiekbond onderzoeken de zaak.

  Volgens The Telegraph bood een makelaar gelinkt aan Gatlin, Robert Wagner, aan undercoverjournalisten aan om "hen op illegale wijze te voorzien van prestatiebevorderende middelen".

  De coach van de 35-jarige Amerikaan, voormalig olympisch kampioen Dennis Mitchell, zou bovendien aan de reporters gezegd hebben dat atleten wegkomen met doping, omdat de producten die ze gebruiken niet ontdekt kunnen worden door de testen.

  De makelaar en Mitchell ontkennen de beschuldigingen.

  De journalisten van de krant hadden zich op een stage van Gatlin in Florida voorgesteld als vertegenwoordigers van een filmmaatschappij die een sportfilm wilde maken. Ze zochten een coach die de hoofdrolspeler kon trainen om eruit te zien als een atleet.

  Onderzoek van IAAF en Usada

  Het Athletics Integrity Unit (AIU), een onafhankelijke entiteit binnen de atletiekwereld, en het Amerikaanse antidopingagentschap (Usada) hebben een onderzoek geopend naar de affaire.

  "Onderzoek op basis van tips en klokkenluiders speelt een belangrijke rol in de antidopingstrijd. We moedigen mensen aan om hun informatie te delen om propere atleten te beschermen", stelt de Usada.

  "Belangrijk is evenwel dat personen onschuldig zijn tot het tegendeel bewezen is. Trek niet te snel conclusies, maar wacht het onderzoek af."

  IAAF-voorzitter Coe: "De beschuldigingen zijn heel ernstig. Ik weet dat de AIU dit gepast zal onderzoeken."

  Gatlin, wereldkampioen met een dopingverleden

  Gatlin pakte de voorbije zomer op het WK in Londen het goud op de 100 meter af van de afscheid nemende Usain Bolt. De Amerikaan is niet onbesproken. Hij zat al 2 dopingschorsingen uit.

  In 2001 werd hij als junior betrapt op amfetamine, waarna hij 1 jaar aan de kant stond. In 2006 volgde een schorsing van 8 jaar voor testosterongebruik, die evenwel gehalveerd werd.

  De advocaten van de sprinter deelden de krant mee mee dat Gatlin Mitchell heeft ontslagen en dat hun cliënt meer dan 5 jaar geen positieve dopingtests liet optekenen.