• home
 • video
 • pas verschenen

  Belgische kunstschaatser voor Duitsland op weg naar Spelen: "Ongelooflijk parcours"

  "Van in het begin duidelijk dat ik voor Duitsland zou starten."

  Kunstschaatser Ruben Blommaert is sinds dit weekend officieus zeker van deelname aan de Winterspelen in het paarrijden voor Duitsland. Dat is opmerkelijk, want hij vormt nog maar sinds januari een paar met zijn huidige partner Annika Hocke.

  "Jaar geleden beginnen te trainen met Annika"

  Kunstschaatser Ruben Blommaert mag zijn ticket naar Pyeongchang bijna boeken. Samen met zijn partner Annika Hocke is hij sinds dit weekend officieus zeker van deelname aan de Winterspelen in het paarrijden.

  "We hadden 4 wedstrijden, waarvan de beste 3 resultaten meetellen voor de nationale ranglijst", vertelt de 25-jarige Belg, die in Duitsland woont. "We zijn daar als 2e geëindigd en Duitsland heeft 2 startplaatsen voor de Winterspelen."

  "Ik ben beginnen te trainen met Annika in januari, dat is 11 maanden geleden. We hebben een ongelooflijk parcours afgelegd en alles zo snel onder de knie gekregen, dat we de Olympische Spelen als doel gesteld hadden. De focus lag eigenlijk al op de Winterspelen van 2022 in Peking. Maar naarmate de trainingen beter begonnen te lopen, werd de kwalificatie voor Pyeongchang het doel."

  "Van in het begin duidelijk dat ik voor Duitsland zou starten"

  Waarop mikt Blommaert op de Spelen? "De ambitie is om in de finale te raken. Er mogen 20 paren aan de start staan, de beste 16 gaan naar de finale. Als je ziet welke paren gevochten hebben voor die beste 20, zou een finaleplaats toch al een mooi resultaat zijn."

  Blommaert is dan wel een Belg, maar hij zal aantreden voor Duitsland. "Ik wist van in het begin dat mijn discipline in België niet mogelijk is. Daarom ben ik ook verhuisd in 2011. Het was van in het begin duidelijk dat ik voor Duitsland zou starten. Mijn partner is ook van hier."

  "Ik heb veel ervaring kunnen opdoen als soloschaatser in België, maar mijn goede resultaten heb ik toch neergezet als paarrijder. Voor mij is het niet meer dan normaal dat ik voor Duitsland naar de Spelen ga. Ik vind het mooi dat ik mijn droom kan waarmaken, maar vind het ook leuk dat er belangstelling is vanuit België, want ik ben toch nog altijd Belg."

  "Droom die uitkomt"

  Het wordt de eerste deelname van Blommaert op de Spelen, maar in 2014 was hij al eens van de partij in Sotsji. "Het Duitse olympische comité biedt jonge sporters de mogelijkheid om ervaring op te snuiven op de Olympische Spelen", legt hij uit.

  "In Sotsji mocht ik als talentvolle sporter mee om ervaring op te doen, om me te motiveren. Dat was een superervaring. Ik ben blij dat ik nu zelf als sporter kan deelnemen. Het is een droom die uitkomt."

  VIDEO: Ruben Blommaert in actie