• home
 • video
 • pas verschenen

  "Het transfersysteem van de FIFA verdient een rode kaart"

  Niels Verborgh met de trofee voor de Vlaamse Scriptieprijs.

  Video player inladen...
  0 / 0
  Niels Verborgh, een jonge master in de rechten, heeft het voorbije jaar de beste scriptie geschreven. De VUB-student schreef een werk over de economische ongelijkheid in het voetbal waarbij hij vooral in kaart brengt hoe het huidige transfersysteem strijdig is met de Europese wetgeving.

  "Nooit juridisch afgetoetst"

  Gisteravond werd in Gent de beste thesis van het voorbije academiejaar bekroond. Winnaar werd Niels Verborgh. In zijn scriptie neemt hij het transfersysteem in het voetbal op de korrel.

  "Het transfersysteem van de wereldvoetbalbond FIFA verdient een rode kaart", legt Verborgh uit voor onze micro. "Het systeem is op verschillende vlakken strijdig met het Europese recht. Het wordt met de voeten getreden."

  Volgens Verborgh heeft het transfersysteem geen juridische waarde. "Het huidige systeem is ontstaan op basis van een informeel akkoord tussen de FIFA en de Europese Commissie, maar dat akkoord is nooit juridisch afgetoetst. Als het Europese Hof van Justitie de regels zou aftoetsen, zou het een rode kaart uitdelen. Daar ben ik van overtuigd."

  "Zo is de opleidingsvergoeding al door verschillende rechters strijdig bevonden. Toch heeft de FIFA haar reglementen nog niet aangepast."

  Competitievervalsing

  Volgens Niels Verborgh werkt het transfersysteem ook competitievervalsing in de hand. "Vorig seizoen was Lierse op weg naar de titel in eerste klasse B, maar enkele weken voor de ontknoping speelden ze hun beste speler (Masika, red.) kwijt aan een Chinese club. Die club had ook aandelen bij titelconcurrent Roeselare. Dat roept vragen op."

  "Het transfersysteem zorgt er nu voor dat de rijkste clubs de beste spelers kunnen aankopen. Daardoor worden de competities minder spannend. Kijk naar de Champions League. Er is nog maar een select kransje dat aanspraak maakt op de beker."

  "Gelukkig blijft het sport en is er af en toe een occasionele uitschieter. Dan denk ik bijvoorbeeld aan Leicester City in de Premier League."

  Loonplafonds zoals in Amerika

  Volgens Niels Verborgh moet de FIFA eens kijken naar het Amerikaanse systeem. "Zij organiseren topsport helemaal anders. Zij beseffen dat ze tegenstanders nodig hebben in sport. Hoe beter de tegenstanders, hoe beter het product."

  In de Amerikaanse topcompetities werken ze met loonplafonds. Op die manier bewaken ze het competitieve evenwicht. "Het zou de spankracht ten goede komen", denkt de VUB-student. "Op die manier wordt de strijd vooral op het veld en niet in de bank gevoerd."

  "De topclubs gaan die stap niet zetten. Zij richten liever een aparte competitie op om extra inkomsten te genereren. Ze zouden nochtans gebaat zijn bij een evenwichtiger systeem."

  Het volledige interview met de laureaat:

  Video player inladen...

  Niels Verborgh kreeg voor zijn thesis een 19 op 20. Gisteren kwam daar nog 2.500 euro bovenop als winnaar van de Vlaamse Scriptieprijs.