• home
 • video
 • pas verschenen

  "Stig Broeckx heeft heel andere doelen dan weer renner te worden"

  0 / 0
  De Sporza-reportage over de revaliderende Stig Broeckx heeft op iedereen indruk gemaakt. "Wat Stig doet, wekt verwondering en bewondering", zegt Paul Van den Bosch, die een van de mensen is die de onfortuinlijke renner begeleiden.

  "Elke stap was straf"

  Coach Paul Van den Bosch schetst de lange weg die Stig Broeckx al afgelegd heeft. "Na de eerste medische bulletins zag het er zeer, zeer slecht uit voor Stig. Op een bepaald moment werd hem nog heel weinig kans toegedicht op een normaal menswaardig bestaan", vertelt Van den Bosch aan Sporza.

  "Dat is intussen helemaal gekeerd. Stig werkt keihard en maakt heel grote vorderingen. Mirakels bestaan misschien niet, maar het wekt wel verwondering en bewondering."

  "Alles wat ik zag, elke stap, is straf geweest. Hij zet gigantische en bewonderenswaardige stappen op alle vlakken. Alles moet weer opgebouwd worden en Stig is zich daarvan bewust. Hij doet dat op een heel serene manier, net zoals toen hij renner was."

  "Het is niet te voorspellen hoeveel progressie hij nog kan maken. Die eerste medische prognoses waren zeer donker. Dat hij nu staat waar hij staat, had niemand verwacht."

  "Mentaliteit van topsporter"

  Paul Van den Bosch looft de wilskracht van Stig Broeckx. "Hij heeft nog altijd de mentaliteit van een topsporter. Hij werkt keihard en probeert zijn grenzen te verleggen. Dat is een van de belangrijkste redenen dat hij staat waar hij nu staat. Hij heeft veel mensen rondom zich, maar de grote verdienste zit bij Stig zelf, die elke dag vooruit wil en voor zichzelf geen eindpunt ziet in zijn revalidatie."

  "Opnieuw renner zijn is niet aan de orde. Ik denk ook niet dat Stig daar echt mee bezig is. Hij heeft heel andere doelen. Stig kan en moet nog zoveel progressie maken op alle vlakken, dingen die veel belangrijker zijn dan renner worden."

  "Sleeduwen al in 13 seconden"

  In de reportage (zie onder) zagen we hoe Stig Broeckx tijdens zijn revalidatie een slee voor zich uitduwt. "Ik zie hem nog altijd als een topsporter en we zetten doelen voor hem", legt Van den Bosch uit.

  "Bij dat sleeduwen proberen we elke week een seconde van zijn tijd af te krijgen. Niet zo lang geleden begon Stig aan 31 seconden, tijdens de opnames deed hij het in 15 seconden en intussen zit hij aan 13 seconden."

  "Op zich betekent dat niet zoveel, maar we kunnen zo wel meten dat Stig progressie maakt, steeds sterker wordt en ook op vlak van coördinatie steeds beter wordt."