• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  "Monument winnen zal probleem blijven, maar we moeten wél meestrijden"

  Marc Sergeant wil meer rood-wit-zwart vooraan zien in 2018.

  Aan de vooravond van een nieuw seizoen kijkt Marc Sergeant van Lotto-Soudal achteruit en vooruit. "Ik hoop dat het in 2018 beter zal lopen in de klassiekers", zegt de teammanager.

  "Niet leuk als je 30 km voor de finish al uitgeteld bent"

  2017 is geen vetpot geweest voor Lotto-Soudal. Marc Sergeant geeft dat zonder verpinken toe. "De conclusie is vrij duidelijk: het klassieke seizoen, en dan vooral het voorjaar, hebben we gemist. In de Tour hebben we geen rit gewonnen. Dan is het geen goed jaar geweest", zegt Sergeant.

  "Uiteindelijk hebben we nog wel 25 overwinningen geboekt, met zeges in de Vuelta en de Giro en Tim Wellens die in China won. Gelukkig dat we een goed september en oktober hadden, zodat we de miserie van ervoor konden vergeten en zo de winter kunnen ingaan."

  "Ik hoop dat het volgend jaar beter zal lopen in de klassiekers, maar wij hebben geen Van Avermaets en Sagans in de ploeg. Laat ons dus realistisch zijn: een monument winnen zal een probleem blijven. Maar ik wil wél dat we meestrijden voor een overwinning, want het is niet leuk als je 30 kilometer voor de finish al uitgeteld bent."

  "Keukeleire heeft juiste leeftijd om bij ons kopman te zijn"

  Met Jens Keukeleire haalde Sergeant een naam binnen voor het grote werk. Sergeant: "Ik denk dat Jens zijn beste jaar ooit achter de rug heeft, gespekt met overwinningen en een tweede plaats in Gent-Wevelgem. Hij heeft de juiste leeftijd om kopman te zijn in een ploeg als de onze. Ik ben ervan overtuigd dat hij zal meespelen in zijn koersen."

  "Jasper De Buyst heeft dan weer de cool en de kracht, ook mentaal, om zich verder te blijven ontwikkelen. Zijn trainingsmaat Kenny Dehaes zegt dat Jasper dé revelatie van het voorjaar wordt, ik hoop dat hij gelijk krijgt. Ik geloof in Jasper. De semi-klassiekers kan hij zeker aan."

  "Tiesj Benoot zal het eendagswerk met rittenkoersen blijven combineren, maar met de nodige rust ingebouwd. Bijvoorbeeld: de Tirreno, maar niet Sanremo, Harelbeke, de Ronde van Vlaanderen, geen Roubaix, maar dan wel Amstel en Luik. Ik denk dat hij dat kan. Maar in de toekomst zal hij misschien een definitieve keuze moeten maken en voor zichzelf uitmaken wat hij in die rittenkoersen precies wil doen."

  "Lambrecht zal zonder druk rijden"

  Met neoprof Bjorg Lambrecht rijdt er in 2018 een veelbelovend jong veulen in het shirt van Lotto-Soudal. "Bjorg heeft in de jeugd laten zien dat hij op zijn terrein bij de internationale top behoorde", zegt Marc Sergeant.

  "Bjorg zal bij ons zonder druk rijden, we leggen hem niet te veel verwachtingen op. In het klimmerssegment bij de profs vergt het in het algemeen jaren om je in de top te manifesteren. Louis Vervaeke heeft dat ook ondervonden, hij legde zichzelf te veel druk op. Je moet daar dus voorzichtig in zijn."

  "Gevallen renners vervangen in grote ronde"

  Volgend jaar gelden enkele nieuwe regels in het peloton. Zo zullen er nog maar 8 renners per ploeg in een grote ronde toegelaten worden en 7 in WorldTour-eendagswedstrijden. Is dat een goeie zaak?

  Sergeant: "Dat moeten we afwachten. De bedoeling is dat ploegen koersen moeilijker kunnen controleren, maar of dat zal lukken weet ik nog niet zo zeker." 

  "Het probleem is dat als je een renner verliest door bijvoorbeeld een valpartij, dat het dan wel gevolgen zal hebben. Ik ben er voorstander van om renners die in de eerste week van een grote ronde vallen te mogen vervangen. Maar daar zijn we nog niet aan toe, want dan zullen ze spreken over competitievervalsing."

  "Nochtans is het in het voetbal ook zo, daar kun je ook frisse krachten inbrengen. Het zou een vernieuwing zijn in het wielrennen. Het zou de sport attractiever kunnen maken."