• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Snelders: "Anderlecht is het aan iedereen verplicht om de competitie spannend te houden"

  Snelders is zondag analist bij Club Brugge-Anderlecht.

  Bij Club Brugge en Anderlecht stijgt de spanning, want zondagmiddag staat de topper op het programma in Brugge. De kloof tussen de leider en de bezoekers bedraagt voor de wedstrijd al 10 punten. "Het wordt een zware opdracht voor Anderlecht. Als het verliest, kan het niet meer claimen dat de titel nog haalbaar is", blikt analist Eddy Snelders vooruit.

  3 redenen waarom Anderlecht zondag kan winnen

  Eddy Snelders zit zondagmiddag naast Peter Vandenbempt om commentaar te geven bij Club-Anderlecht. Kan hij drie redenen bedenken waarom Anderlecht met de 3 punten zal gaan lopen op Club?

  "Ten eerste omdat Anderlecht meestal goed voor de dag komt op Club Brugge. Het is een verplaatsing die paars-wit goed ligt. Ten tweede omdat Anderlecht uit zal zijn op revanche na de thuisnederlaag tegen Charleroi en ten derde omdat Anderlecht verplicht is om deze competitie nog spannend te houden."

  "Leko roteert nauwelijks en dat zorgt voor automatismen"

  "Maar of het realistisch is, is een heel andere zaak. Het is voor Anderlecht een nadeel dat de bekerwedstrijd van Club afgelast werd. Want zo'n midweekmatch op een zwaar veld, dat zou nog in de benen zitten. Nu is Club Brugge even fris."

  "Het draait ook goed bij Club Brugge op dit moment, dat thuis in de competitie nog geen punten heeft laten liggen. Club speelt niet altijd even briljant, maar Leko heeft wel een goed geheel gesmeed. Het begon bijzonder matig aan het seizoen in Europa, maar herpakte zich dan in België met goeie uitslagen."

  "Het rekent misschien wel net iets te veel op de ingevingen van Vanaken en de sterkte van Vormer. Dat zijn de bepalende pionnen. Maar het is anderzijds ook een sterk punt van Leko, dat hij niet roteert. Hij wil niet drastisch veranderen, want het loopt goed. De 11 spelers die meestal het vertrouwen krijgen, hebben zo ook automatismen opgebouwd. En dat is een voordeel in moeilijke omstandigheden. Andere trainers moeten daar misschien ook eens over nadenken."

  "Als Anderlecht wint, blijft het competitief en deelt het een mentale tik uit"

  Als Anderlecht verliest, bedraagt de achterstand op Club Brugge al 13 punten. Is de titelrace dan voorbij? "In het huidige systeem in België krijg je per seizoen 3 of 4 herkansingen. Zelfs als je een heel slechte periode achter de rug hebt, kan je na een reeks weer aanpikken. Maar als je bij het begin van Play-off I al 6 of 7 punten achterstaat, zal je toch een heel goed parcours moeten neerzetten, en je concurrent een heel zwak. En dat zie ik bij Club niet gebeuren."

  "Het is dus heel belangrijk voor Anderlecht om niet te verliezen en om als het kan de drie punten te pakken. Dan blijf je competitief en deel je een mentale tik uit. Maar bij een nederlaag wordt de kloof toch al heel groot en dan wordt het toch bijzonder moeilijk om nog te claimen dat de titel haalbaar is."

  "Als Anderlecht onderuit gaat, is het rekenen op Charleroi om de competitie spannend te houden. Maar iedereen wil toch eigenlijk die tweestrijd zien tussen Anderlecht en Club. Dus Anderlecht is het aan de publieke opinie en aan iedereen die van voetbal houdt, verplicht om zondag alles uit de kast te halen en om te proberen de punten te pakken."

  "Vanhaezebrouck beseft dat het met deze jongens alleen niet zal lukken"

  Bij Anderlecht rekende iedereen toch op Hein Vanhaezebrouck om het tij te keren. Heeft de trainer al genoeg gebracht? "In de Champions League had ik toch de indruk dat, indien hij er sneller was geweest, Anderlecht de 3e plaats had kunnen pakken."

  "De hand van de trainer is al zichtbaar, maar hij heeft wel meer tijd nodig dan gehoopt om het allemaal op punt te krijgen. En de vraag is of hij het met deze spelerskern zal kunnen doen. Want ik heb toch de indruk dat het met deze jongens moeizaam gaat om op dat allerhoogste niveau te raken. Hij beseft dat het met deze jongens alleen misschien niet zal lukken."

  "Hij probeert Anderlecht te laten voetballen zoals vroeger, over de grond en met veel combinaties. Daar wil hij sterkhouders als Kums, Dendoncker en Hanni sterker in maken. Het is de bedoeling dat ze dat na verloop van tijd oppikken."

  "Maar als het niet lukt, moet er in januari ingegrepen worden. Dan moet Anderlecht een paar transfers versieren om het niveau te krijgen dat Vanhaezebrouck voor ogen heeft. Zeker in het aanvallend compartiment is het nu te weinig."