• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Piva: "Ronde van Vlaanderen is grote doel voor Van Avermaet"

  Valerio Piva geeft uitleg over onder anderen nieuwkomer Jürgen Roelandts.

  Met Greg Van Avermaet, Jürgen Roelandts, Dylan Teuns, Loïc Vliegen en Nathan Van Hooydonck heeft BMC 5 Belgen in de ploeg. Daarmee zijn de Belgische kleuren, samen met die van Zwitserland, het beste vertegenwoordigd. "De Ronde van Vlaanderen is het grootste doel voor ons, maar ook voor Greg", vertelt ploegleider Valerio Piva.

  BMC kleurt Belgisch

  "Met de vernieuwde ploeg hebben we nu meer competitiviteit en sterkte in het team. Voor Greg Van Avermaet ligt de focus op alle voorjaarsklassiekers, maar de Ronde van Vlaanderen blijft voor ons en voor Greg het grote doel van het seizoen", zegt Piva.

  Met Jürgen Roelandts heeft BMC een renner met veel ervaring in huis gehaald. "Zijn voornaamste taak is Greg bijstaan tijdens de voorjaarsklassiekers met de ervaring die hij heeft, maar we kunnen hem ook tactisch uitspelen. Het is niet zo dat hij hier alleen maar is in een dienende rol. Greg helpen betekent ook vooraan koersen en dat betekent dat je voor winst kan rijden."

  Met Teuns, Vliegen en Van Hooydonck staat er nog wel wat jong geweld klaar om zich te tonen in 2018. "Teuns is met het vertrouwen dat hij vorig seizoen heeft gekregen supergemotiveerd voor het nieuwe seizoen. Zijn focus ligt op de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. Met Simon Gerrans hebben we er een belangrijke pion bijgehaald die zijn ervaring kan delen met Dylan." 

  "Vliegen is een heel goede renner. Hij heeft vorig seizoen wat pech gehad, maar dit seizoen zal hij zeker een verrassing zijn. Ook over Van Hooydonck zullen we nog veel horen. We zullen kunnen genieten van zijn manier van koersen, zeker in de klassiekers", besluit Piva.

  "Op het einde van het jaar naar de Vuelta"

  Klaas Lodewyck mag het komende seizoen aanvangen als ploegleider. Hij coachte eerder de jongerenploeg, maar mag het dit seizoen bij de profs proberen. 

  "Het plan is dat ik vooral ervaring probeer op te doen in de Vlaamse klassiekers en in de kleine rondes. Op het einde van het jaar zal ik dan de Vuelta doen. Ik ga eerst werken met ervaren mensen, om dan mijn eigen plan te trekken", zegt Lodewyck.

  "Soms had ik nog graag zelf in het peloton gereden. Zeker in wedstrijden als de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix en de Amstel Gold Race. Maar als ik nu zie hoe hard die jongens moeten werken en hoe fanatiek ze ermee bezig zijn, kan ik toch ook niet klagen dat ik het altijd zo warm heb in de auto", vertelt de ex-renner van BMC.

  Belofteploeg opgedoekt

  De voorbije jaren was Lodewyck nog ploegleider van de belofteploeg. Die moet er nu mee ophouden. "Dat is heel jammer. Ik mag toch zeggen dat we de beste ploeg van de wereld hadden, maar de beslissing kwam van hoger hand dus er was niet veel dat we eraan konden doen."

  Lodewyck vindt het ook jammer dat de jonge BMC-talenten nu andere oorden zijn gaan opzoeken. "Misschien zou de UCI een regel kunnen invoeren die de jongeren verplicht om nog 1 of 2 jaar actief te blijven bij dezelfde ploeg, ofwel moet er gewoon een serieuze compensatie komen voor de kost en de tijd die geïnvesteerd wordt in die renners."

  Ook Piva vindt het spijtig dat er nu geen belofteploeg meer is. "Een opleidingsploeg is heel belangrijk, zeker als die dezelfde structuur heeft als de grote ploeg. Op die manier kan je jonge talenten kansen geven en ze af en toe laten koersen op een hoger niveau als ze goed presteren."