• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Officieel: Swings schaatst 1.500, 5.000 en massastart op Spelen, Peeters 1.500m

  Bart Swings mag op 3 afstanden meedoen in Pyeongchang.

  De Internationale Schaatsbond (ISU) heeft zijn kwalificatielijsten voor de Winterspelen van Pyeongchang 2018 bekendgemaakt. Bart Swings (massastart, 1.500m, 5.000m) en Jelena Peeters (1.500m) hebben een startbewijs, Mathias Vosté is reserve. De Spelen zijn van 9 tot 25 februari.

  Na het voorbije weekend, met de Wereldbeker in Salt Lake City, sloot de ISU zijn olympische lijsten af. Bart Swings - al zeker van het massastartticket - presteerde er goed, waardoor hij ook op de 1.500m en 5.000m naar Zuid-Korea mag. Op de 10.000m is hij 3e reserve.

  Jelena Peeters hield net haar ticket vast: ze mag als 32e en laatste naar Pyeongchang. Misschien zit er nog een afstand meer in voor haar: op de 5.000m is ze 1e reserve, op de 3.000m 5e.

  Mathias Vosté schaatste ook enkele Belgische records in Salt Lake City, maar die volstonden niet voor rechtstreekse uitsturing. Hij is 3e reserve op de 500m en 5e reserve op de 1.000m en 1.500m.

  6 Belgen zijn al zeker

  De snelschaatsers Bart Swings en Jelena Peeters brengen het totaal op Belgische winterolympiërs op zes. Eerder waren al de kunstschaatsers Jorik en Loena Hendrickx en de shorttrackers Jens Almey en Ward Petré zeker van een ticket. Broer en zus Hendrickx nemen deel aan de individuele competitie, Almey en Petré op de 1.500 meter.

  In de andere sporten zijn de wereldranglijsten van januari bepalend voor een startticket. Op 22 januari legt het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) de definitieve selectie vast.