• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Joodse organisatie schrijft brief over antisemitische gezangen van Club aan adres Anderlecht

  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  0 / 0
  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Naar aanleiding van de wedstrijd Club Brugge - Anderlecht heeft de Joodse organisatie CCOJB een brief geschreven aan Club Brugge, de voetbalbond en de Pro League. Aanleiding is het antisemitisch karakter van het lied: "Al wie niet springt is een Jood."

  "Denk dat er meer humoristische manieren zijn om voetballiederen te zingen"

  Zondag staat in het Jan Breydelstadion de topper tussen Club en Anderlecht op het programma. De CCOJB vreest dan opnieuw het spreekkoor: "Al wie niet springt is een Jood" te horen in het stadion. Ongehoord oordeelt de organisatie, want antisemitisch.

  "We hebben de voetbalbond, Club Brugge en de Pro League aangeschreven over de zaak", zegt secretaris-generaal Henri Benkoski aan Sporza. "We hebben een discussie gehad, maar stellen vast dat er niet echt iets concreet uitgekomen is."

  "Club-fans hebben al laten weten dat ze dat lied willen blijven zingen. Maar we moeten ons ervan bewust zijn dat het antisemitisme is. Verwijzen naar een deel van de bevolking, of dat nu Vlamingen, Walen, holebi's of Joden zijn, zonder enige vorm van context en zonder reden om ze te beledigen, heeft niets met voetbal te maken." 

  "Ik denk dat er meer humoristische manieren zijn om voetballiederen te zingen dan een minderheid in ons land te gebruiken. In Engeland zijn fans ook sterk in liederen over en weer zingen, maar wordt niet racistisch of antisemitisch gezongen." 

  "Zelfs als de bijnaam "Joden" voor Anderlecht-fans een verwijzing is naar Ajax, wat wordt beschouwd als een joodse club, dan moet het woord “Joods” niet dienen als belediging. Het lijkt wel mode om “Jood” te gebruiken als een algemene belediging.

  Video player inladen ...

  "De belangrijkste boodschap is dat we achter de eigen ploeg moeten staan"

  Bij Club Brugge reageerden de supporters en Lior Refaelov, zelf een Jood. "In de zeven jaar dat ik hier speel is het de eerste keer dat ik over dat liedje hoor", zei Refaelov aan Sporza.

  "Ik denk dat het iets is tussen de fans. Ik versta de betekenis niet. Ik ben erg trots om Jood te zijn, maar ik ervaar geen enkele soort racisme van onze fans. Integendeel eigenlijk. Ik voelde me van in het begin erg welkom en gesteund in goede en slechte dagen."

  Geert De Cang, lid van de Blue Army, benadrukt dat het lied niet antisemitisch bedoeld is. "Het verwijst niet naar de Joodse gemeenschap. Elke supportersclub geeft andere supporters een naam."

  "Wij zijn "de Boeren", "de Kwekkers" zijn de fans van Gent en fans van Antwerp en Anderlecht worden "de Joden" genoemd. Bij Antwerp omdat ze zichzelf zo noemen."

  "Bij Anderlecht is het door de link met Ajax Amsterdam. De Anderlecht-fans hebben een heel sterke link met Ajax en die noemen zichzelf ook "de Joden". Vandaar komt de naam."

  "De fans van Anderlecht hebben ook een andere naam: “de Nekken” en persoonlijk vind ik die beter passen. Sowieso zijn we de laatste jaren bezig om een positieve sfeer te creëren in het stadion. Wat ook lukt. Je hoort ook minder en minder die gezangen. De belangrijkste boodschap is dat we achter de eigen ploeg moeten staan."

  "Met Refaelov nu en Ronny Rosenthal vroeger zijn er ook Joodse spelers (geweest). We hebben zelfs een Joodse voorzitter gehad. Er zit niets antisemitisch aan. Mensen begrijpen dat wel."

  Video player inladen ...
  Video player inladen ...