• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Volgend seizoen is er in alle matchen in 1e klasse een videoref

  De videoref.

  In het seizoen 2018-2019 zal de videoref zijn intrede doen in alle wedstrijden van onze hoogste afdeling. Dat heeft de Pro League vandaag beslist.

  De Belgische voetbalbond (KBVB) heeft zich, net als onder andere Nederland en Duitsland, ingeschreven voor een pilootproject met videorefs. 

  Een onderzoeksteam onder leiding van professor Werner Helsen zal alle pilootprojecten vanuit een onafhankelijk wetenschappelijk standpunt analyseren.

  In de lente van 2018 zal de International Football Association Board (IFAB) op basis van die bevindingen de knoop doorhakken over de wereldwijde invoering van de videoref.

  De Pro League, die de belangen van de 24 profclubs behartigt, wacht dat verdict niet af en keurde alvast de definitieve intrede van de videoref, die dan online moet werken, goed. De Pro League neemt die beslissing nu al, zodat er werk kan gemaakt worden van de recrutering en scholing van videorefs.

  Dit seizoen 83 matchen

  Dit seizoen wordt de videoref in onze hoogste klasse getest in 83 wedstrijden. Bovenop 48 duels uit de reguliere competitie (3 thuismatchen per club) zal de VAR ook ingeschakeld kunnen worden voor de 30 wedstrijden van Play-off 1, de finale van Play-off 2, de barragematch Play-off 1-Play-off 2, de finale van de Croky Cup en de 2 barragewedstrijden voor promotie uit 1B.