• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Vandegoor: "De grote vraag is: Zal Armstrong zich nederig opstellen?"

  Christophe Vandegoor vraagt zich af of Armstrong zijn arrogantie kwijt is.

  Lance Armstrong is komend voorjaar eregast tijdens de Ronde van Vlaanderen. Niet alle wielerliefhebbers zijn even gelukkig met de komst van de Amerikaanse dopingzondaar. Wielerjournalist Christophe Vandegoor hoopt dat Armstrong deze kans gebruikt om een positief verhaal te vertellen. "Misschien zit hij in de aanvaardingsfase."

  "Dit zal voor enorm veel internationale aandacht zorgen"

  Flanders Classics pakt uit met een nieuw concept en organiseert in de week voor de Ronde van Vlaanderen een nieuw concept voor bedrijven. Om promotie te maken voor het evenement haalde de organisatie een grote, maar erg omstreden naam binnen: Lance Armstrong. Een keuze die niet alle wielerliefhebbers kunnen smaken.

  "Het is op zijn minst opmerkelijk en merkwaardig te noemen", zegt Sporza-journalist Vandegoor. "De feiten zijn bekend. Hij werd door de UCI levenslang geschorst. In de samenvatting van zijn dopingrapport staat dat hij de leider was van het meest gesofisticeerde en succesvolle dopingprogamma ooit. En die man komt naar de Ronde van Vlaanderen, het symbool van de koers in ons land."

  "Eigenlijk is het een economisch evenement, veeleer dan een sportief evenement. Maar ik vermoed dat dit voor enorme internationale aandacht zal zorgen. Journalisten uit heel de wereld zullen hierop afkomen om de grootste dopingzondaar uit de wielergeschiedenis te interviewen."

  Organisator Vandenhaute zegt dat Armstrong welkom is. Hij vraagt zich af waarom renners als Jalabert en Virenque wel nog uitgenodigd mogen worden en Armstrong niet. "Het is inderdaad waar dat er veel hypocrisie is als het over die grote dopingzondaars gaat. Virenque is tijdens de Tour de grote vedette en Armstrong is er persona non grata. Dus op dat vlak geef ik Vandenhaute gelijk."

  "Zal Armstrong deze kans aangrijpen om iets positiefs te vertellen?"

  Toch maakt Vandegoor een belangrijke kanttekening. "Natuurlijk is Armstrong een renner uit het epo-tijdperk. In die tijd gebruikten heel veel renners. En hij was een groot talent, waarschijnlijk zou hij ook zonder doping veel gewonnen hebben. Maar het verschil tussen Armstrong en die andere dopingzondaars is dat manipulatieve."

  "Hij was genadeloos voor iedereen die hem iets in de weg legde. Hij heeft mensen gekraakt. Johan Museeuw heeft bijvoorbeeld ook gebruikt, maar hij geeft nu toe dat hij het publiek en de journalisten onnodig belachelijk gemaakt heeft. Dat hij verkeerd was en dat hij mensen gekwetst heeft. Daar moet je dan wel respect voor hebben."

  "De grootste vraag die we ons stellen als wielerverslaggevers, die de uiterst arrogante Armstrong jarenlang gevolgd hebben, is of hij zich nederig zal opstellen. Zal hij ook eenzelfde houding aannemen als Museeuw? Zit hij ook in de aanvaardingsfase?"

  "Grijpt hij deze kans om een positief verhaal te brengen en de wielerwereld te waarschuwen voor de valstrikken en de gevaren van doping? Eigenlijk zou zijn komst pas dan ook inhoudelijk een voltreffer zijn want tot nu toe doet Armstrong eigenlijk helemaal niets om in het reine te komen met het verleden."

  Wat vind jij?