• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Profclubs mogen geen minderjarige talenten van elkaar meer afsnoepen

  "Clubs kunnen beter investeren in hun eigen jeugdwerking."

  De Algemene Vergadering van de Pro League heeft vandaag unaniem een "gentlemen's agreement" afgesloten dat profclubs ervan moet weerhouden om minderjarige spelers bij elkaar weg te plukken.

  "De Pro League heeft zijn verantwoordelijkheid genomen"

  De Pro League zal de overeenkomst, die geldt voor spelers tot 17 jaar, opnemen in zijn interne reglement. Er komt geen verbod op de interne transfers van minderjarigen, wel een financiële beloning. Een speciale commissie zal over eventuele deals oordelen.

  "In de Belgische competitie hadden we in 2015-2016 meer dan 300 minderjarigen die overstapten naar een andere Belgische club. Ter vergelijking: in de Eredivisie waren er dat ongeveer 50", zegt CEO van de Pro League Pierre François.

  "Dat willen we aan banden leggen, want het werkt contraproductief. In plaats van spelers bij elkaar te kopen, kunnen onze clubs dat geld beter investeren in hun eigen jeugdwerking. Die moet beter worden."

  Volgens François raakt de Pro League niet aan het Vlaamse decreet dat de vrijheid van aansluiting bij de club naar keuze vrijwaart. "We willen vooral een einde maken aan praktijken waarbij makelaars en families een dure auto overhouden aan de transfer van jonge voetballers."

  "Ook voor de minderjarige in kwestie is het beter om naar school te gaan in de eigen omgeving, niet steeds bij pleegouders te moeten blijven en thuis te kunnen opgroeien. De Pro League heeft zijn verantwoordelijkheid genomen. Wij zijn klaar om elke aanval op dit reglement (van advocaten en makelaars) te pareren."

  Niet raken aan vergoeding voor amateurclubs

  Aan de opleidingsvergoedingen voor amateurclubs wordt niet getornd. "De profclubs blijven de amateurvleugels financieel belonen voor het geleverde werk als hun speler een profcontract ondertekent", bevestigt François. In de eerste 6 maanden nadat het reglement in werking was getreden (1 januari), leverde dat de amateurclubs 280.000 euro op.

  Nog enkele andere afspraken:

  1- vanaf 1 juni 2018 zal er een duidelijke regeling zijn voor spelers die op huurbasis van de ene Belgische profclub naar de andere gaan. Het basisprincipe: een uitgeleende speler mag tegen zijn moederclub in actie komen als de huurder bovenop het huurbedrag ook nog het volledige loon betaalt. Als dat niet het geval is, mag de moederclub de uitgeleende speler verbieden om mee te spelen.

  2- voortaan zal de Pro League clubs uit 1A of 1B waarvan de supporters de (tijdelijke) stillegging van een bekerduel op hun geweten hebben financieel kunnen bestraffen. Voor een tijdelijke stillegging, zoals onlangs in Anderlecht-Standard, int de Pro League 25.000 euro. Een definitieve stillegging kost de verantwoordelijke club 50.000 euro.

  Ter info: ook trainers of stafleden die naar de tribunes gestuurd worden, moeten bijdragen aan de kassa (van de communitywerking) van de Pro League. Een eerste tribuneverwijzing kost 5.000 euro, een recidivist moet 10.000 euro ophoesten. Het interne reglement was al van kracht voor competitiewedstrijden, maar nog niet voor bekerduels.