• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Kimberly Buys: "Medaille zit in mijn hoofd"

  Kimberly Buys pept zich op voor een derde EK-podium in haar carrière.

  Een vijfde plaats op de 50 meter vlinderslag heeft Kimberly Buys vertrouwen gegeven voor het vervolg van haar EK. Op de 100 meter mikt de 28-jarige zwemster op het podium. Coach Ronald Gaastra knikt instemmend.

  "Mijn laatste slag kwam niet goed uit"

  Kimberly Buys finishte vanavond als vijfde in de finale van de 50 meter vlinderslag op het EK zwemmen in klein bad. "25"59 stemt me best tevreden, maar als ik naar de andere tijden kijk, besef ik dat ik op het podium had kunnen staan", stelt ze bij Sporza.

  "Mijn laatste slag kwam niet goed uit. Daar heb ik zeker een tiende van een seconde laten liggen. Alle details moeten kloppen in een race van 50 meter. Met 11 slagen in plaats van 10 mikte ik op een hogere frequentie, maar dat is me net niet gelukt. Ik kwam op 10,5 uit."

  50 meter vlinderslag (v)
  1.Ranomi Kromowidjojo (Ned)in 24"78
  2.Emilie Beckmann (Den)25"16 
  3.Maaike De Waard (Ned)25"46 
  4.Aliena Schmidtke (Dui)25"49
  5.Kimberly Buys25"59
   Mélanie Henique (Fra)25"59

  "Vertrouwen voor 100 meter vlinder"

  Zaterdag staat Kimberly Buys op het startblok voor de 100 meter vlinderslag. "Op dat nummer heb ik me toegelegd", vertelt ze.

  "Ik ben aan het groeien in het toernooi. Op de 50 meter heb ik vandaag mijn beste tijd in de finale gezwommen. Dat geeft me vertrouwen. Een medaille zit in mijn hoofd."

  Het EK kortebaan ligt Buys. De 28-jarige zwemster mikt in Kopenhagen op een derde medaille. In 2010 werd ze tweede op de 200 meter wisselslag, in 2012 zwom ze naar zilver op de 100 meter vlinderslag.

  Gaastra: "Podium voor Buys en Timmers"

  "Ik kan haar niets verwijten", reageert coach Ronald Gaastra. "Wij hebben ons immers sinds het begin van het seizoen moeten concentreren op de 100 meter vlinderslag."

  "Sport Vlaanderen vond het best leuk dat Kimberly de voorbije zomer in Boedapest op de 50 meter een eerste WK-finale haalde, maar heeft ons tegelijkertijd heel duidelijk gemaakt dat wij ons moeten concentreren op de olympische afstanden."

  "Deze vijfde plaats bewijst wel dat Kimberly in vorm is en dat wij de voorbije maanden op de juiste manier getraind hebben. Op de 100 meter vlinderslag heeft ze de vijfde inschrijftijd en op training opent ze snel. De kansen op een medaille lijken me heel reëel."

  "Hetzelfde geldt trouwens voor Pieter Timmers op de 100 meter vrije slag. Hij groeit altijd in een toernooi en heeft in de estafette al bewezen dat hij in vorm is. Als hij het niveau haalt van twee jaar geleden, staat hij opnieuw op het podium."