• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Froome: "Dit zal geen schaduw werpen over mijn carrière" (video)

  Froome reageerde voor de camera van BBC.

  Video player inladen ...
  0 / 0
  Chris Froome heeft bij de BBC gereageerd op zijn positieve test. "Ik heb geen enkele regel overtreden", is de renner van Team Sky overtuigd van zijn onschuld. "Maar ik heb begrip voor de negatieve reacties van het publiek."

  De UCI maakte gisteren bekend dat Chris Froome tijdens de afgelopen Vuelta tegen de dopinglamp liep. De Brit van Team Sky had twee keer zoveel salbutamol in zijn bloed als toegelaten. De BBC kon de renner spreken op zijn stage in Mallorca.

  "Ik begrijp dat dit een grote schok is voor de mensen. Ik begrijp de negatieve reacties, zeker gezien de geschiedenis van onze sport. Maar dit is geen positieve dopingtest", vertelt een rustige en zelfzekere Froome.

  Salbutamol is een toegelaten geneesmiddel tegen astma. "Ik race al tien jaar met astma. Ik ken de regels over het geneesmiddel, ik ken de limieten. Ik heb een zeer duidelijke routine. Ik weet wanneer en hoeveel keer ik mijn puffer mag gebruiken. Ik heb al die informatie aan de UCI gegeven. Ik wil ze heel graag helpen om dit uit te klaren."

  "Ik rijd tegen renners die op zoek zijn naar mijn zwakke plekken om die te kunnen uitbuiten. Natuurlijk ga ik dan niet halfweg een grote ronde toegeven dat ik last heb van mijn astma. Ik probeer het zo goed mogelijk te verstoppen. Maar na die bewuste rit waren er wel journalisten die me vroegen of ik ziek was."

  "Onze sport heeft een heel duistere geschiedenis met doping. Ik doe er tijdens mijn carrière alles aan om te laten zien dat het veranderd is. Dit zal geen schaduw werpen over mijn carrière. De waarheid zal vroeg of laat wel overwinnen."

  Bekijk de verklaring van Chris Froome (Engels):

  Video player inladen ...

  "Ik hoop dat atleten met astma hierdoor niet veroordeeld zullen worden"